Počinju nominacije za književnu nagradu Kiklop

14/09/2012

Nagrada Kiklop, utemeljena 2004. godine kao godišnja nagrada za revaloriziranje nakladničke struke i postavljanja stručnih kriterija u vrednovanju autorskog rada, bit će dodijeljena i ove godine na 18-om Sa(n)jam knjige u Istri, koji će biti održan od 30. studenog do 9. prosinca 2012. u Puli.

U tijeku je potvrda članova biračkog tijela, a od 17. rujna do 1. listopada izdavači prijavljuju knjige i autore za koje će se glasovati na ovogodišnjem Kiklopu. 

Kiklop se dodjeljuje u 13 kategorija: urednik/ica godine, prozno djelo godine, debitantska knjiga godine, pjesnička zbirka godine, knjiga eseja godine, publicistička knjiga godine, znanstvena knjiga godine, slikovnica godine, knjiga godine za djecu i mladež, knjiga inozemnog autora/ice godine, prijevod godine, leksikografsko djelo godine te nagrada za životno djelo.

Za 12 kategorija glasuje stručno biračko tijelo, a u 13-oj kategoriji, za životno djelo, glasuju članovi Upravnog odbora Kiklopa, u sastavu Bruno Kragić (predsjednik), Seid Serdarević (dopredsjednik) te članovi Upravnog odbora (Kruno Lokotar, Mišo Nejašmić, Miroslava Vučić, Zoran Simić i Tea Grujić).

Stručno biračko tijelo čine članovi Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Hrvatskoga knjižničarskog društva, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatskog PEN centra, profesori hrvatskih visokih učilišta, direktori i urednici nakladničkih kuća u Republici Hrvatskoj, novinari u kulturi te književni kritičari.

Objava nominacija nagrada Kiklop održat će se 26. listopada 2012., u Zagrebu, a dodjela nagrada 9. prosinca 2012., u sklopu 18. Sa(n)jam knjige u Istri, bit će održana u jednom od najljepših galerijskih prostora u Puli, u Svetim srcima. (ps/jk) 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox