POSLOVNI MODELI

24/01/2019

Posjedovanje dobre ideje ne jamči i uspjeh. Za uspješnu tržišnu realizaciju potrebno je oblikovati poslovni model.


Poslovni model se može definirati kao koncepcijska arhitektura poslovanja kojom se odgovara na pitanje kako poduzeće stvara i isporučuje neku vrijednost u određenom ekonomskom, sociokulturnom i institucionalnom okruženju. Izrada poslovnog modela dio je procesa generiranja strategije. Kada se govori o poslovnom modelu, obično se odgovara na suštinsko pitanje: “Koja je vaša svrha, odnosno kako planirate zarađivati novac?”. Stoga bi poslovni model trebao predstavljati koncept kojim se daje odgovor na ključna pitanja budućeg poslovanja.

Tako treba definirati tko su ciljna skupina kupaca, koji problem će se rješavati, odnosno kakva vrijednost isporučivati, na koji način će se informirati i privlačiti kupci, na koji način će se ponuda razlikovati od konkurencije, koliki prihod se očekuje, koliki udio prihoda će činiti dobit. Također treba definirati sržne kompetencije, odnosno znanja potrebna za stvaranje vrijednosti te ih stjecati i unaprjeđivati. Najjednostavniji način odabira poslovnog modela odnosi se na kupovinu franšize. Na taj način kupuje se poznato ime i kvaliteta, kao i način poslovanja koji je kupcima već poznat. No, ako to nije opcija, potrebno je samostalno razraditi elemente poslovnog modela.

Posebno je važno razmotriti strukturu troškova. Iako je na troškove moguće utjecati, neki troškovi, kao što su porezni troškovi, ipak pretežito spadaju u kategoriju troškova koje nije moguće kontrolirati te ih treba dobro procijeniti. Treba računati i s troškovima kao što su najam prostora i plaće koji su fiksni, bez obzira na opseg poslovanja. Treba imati na umu da će na početku poslovanja postojati samo troškovi, a prihodi se mogu javiti i sa značajnim vremenskim odmakom. Stoga je potrebno unaprijed procijeniti dinamiku troškova, vrijeme u kojem se očekuju prihodi te izvore financiranja kojima će se to razdoblje premostiti. Važno je definirati i na koji način će kupci plaćati ponudu.

Vjerojatno je nekoliko opcija. To može biti plaćanje u cijelosti po primitku robe ili usluge, a moguće je i obročno plaćanje. Postoji mogućnost plaćanja nekog proizvoda ili usluge jednokratno bez ograničenja korištenja ili pak plaćanje prema intenzitetu korištenja. Treba razmisliti i hoće li kupci proizvod moći i iznajmiti, a ne samo kupovati. Svaka od ovih opcija ima značajne financijske posljedice koje treba unaprijed procijeniti. Navedene opcije usko su povezane s izborom poslovnog modela. Tako najjednostavniji poslovni model uključuje stvaranje neke vrijednosti i njenu izravnu prodaju kupcima. Druge opcije mogu uključivati prodaju trgovcima na veliko, prodaju putem distributera, licenciranje proizvoda drugim poduzećima, prodaju putem interneta, prodaju putem aukcija i slično.

 

Autor teksta: Nataša Rupčić

Izvor: Poslovni savjetnik br. 118

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_118_46.pdf126.25 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox