Priznanja za nastup RH na EXPO-u 2010. u Šangaju

14/03/2011

Priznanja za doprinos uspješnu nastupu Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2010. u Šangaju dodijeljena su u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) u nazočnosti veleposlanika, predstavnika sponzora, donatora i nacionalnog povjerenstva za tu izložbu, uz ocjenu da je hrvatski paviljon, koji je privukao 3,5 milijuna posjetiteljabio odlična promocija turističke ponude.

 

Hrvatski paviljon na izložbi u Šangaju, koja je sa 73 milijuna posjetitelja bila do sada najveća u povijesti EXPO-a, odlično je promovirao našu turističku ponudu - rekao je Petar Uzorinac, predsjednik Nacionalnog odbora za Svjetsku izložbu EXPO 2012. Uz kineskog veleposlanika u Hrvatskoj Shena Zhifeia svečanosti je nazočilo i kinesko visoko izaslanstvo, predvođeno Huangom Jianzhijem, zamjenikom generalnog direktora ureda za koordinaciju EXPO-a 2010. u Šangaju. Veleposlanik Zhifeitom je zahvalio Hrvatskoj na sudjelovanju i izrazio očekivanje da će dvije zemlje u budućnosti još tješnje surađivati. Kinesko izaslanstvo primio je i potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Svečanost u MVPEI-u uveličana je nastupom Ansambla narodnih pjesama i plesova LADO koji je također dobio priznanje za nastup na EXPO-u u povodu hrvatskog Nacionalnog dana. Priznanje je također dobio i pijanist Maksim Mrvica. EXPO 2010. u Šangaju održan je od svibnja do listopada u samu središtu grada na 5,28 kilometara četvornih prostora, na objema obalama rijeke Huangpua, a sudjelovalo je 190 zemalja i 56 međunarodnih organizacija. Tema izložbe bila je "Bolji grad, bolji život", a Hrvatska se predstavila projektom arhitekta Branka Silađina uz geslo "Life is Between" (Život je između).

Izložbu je otvorio kineski predsjednik Hu Jintao, a među gostima su bili brojni politički čelnici, od francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa do drugog čovjeka Sjeverne Koreje Kima Yonga Nama. Uz potporu Kine, komunistička Sjeverna Koreja je prvi put sudjelovala na nekoj svjetskoj izložbi. Na svečanosti u MVPEI-u također je najavljeno da će na sljedećoj Svjetskoj izložbi EXPO 2012. u Yeosu, u Južnoj Koreji, Hrvatska nastupiti zajedno sa Slovenijom. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox