Rekordan izvoz "made in China" proizvoda

10/08/2011

Kineski trgovinski višak porastao je u srpnju na 31,48 milijardi dolara zahvaljujući skoku izvoza za petinu, na novu rekordnu vrijednost, objavila je carinska uprava.

 

Izvoz je na godišnjoj razini poskočio 20,40 posto i iznosio je 175,13 milijardi dolara, što je novi mjesečni rekord. Uvoz je uvećan za 22,90 posto, objavila je uprava na internetskoj stranici. Srpanjski trgovinski višak nadmašio je lipanjsku vrijednost od 22,27 milijardi dolara. Izvoz je poskočio usprkos tome što je kineska industrijska proizvodnja u srpnju pala prvi puta u 12 mjeseci slijedom nastojanja Pekinga da uspori usijani gospodarski rast ali i slabljenja inozemne potražnje, pokazali su podaci banke HSBC.

Neki stručnjaci predviđaju da će oslabljeno povjerenje potrošača u Sjedinjenim Državama i Europi u narednim mjesecima vjerojatno pogoditi kineski izvoz. S obzirom na stanje u SAD-u i eurozoni, povjerenje tamošnjih potrošača vjerojatno će oslabiti u narednim mjesecima i negativno utjecati na izvoz - ističe Tang Yunfei iz Founder Securitiesa. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox