Restrikcije oglašavanja na TV-u postoje, ali tko se još toga pridržava?

18/04/2011

Izgleda da u Hrvatskoj zakoni zaista postoje samo da bi se kršili. Najnoviji primjer je navodno HRT koji je, prema analizi neovisnih izvora, čak devet puta u posljednja tri mjeseca prekršio Zakon o elektroničkim medijima, piše dalje.com.

 

Riječ je o onome što gledatelji najviše mrze, količini reklamnih spotova. HRT prema Zakonu koji vrijedi od prosinca prošle godine, smije emitirati najviše šest minuta reklama unutar sat vremena, ali navodno je u više navrata prekršio tu odredbu.

Nadalje, HRT sponzorirane emisije ne ubraja u vrijeme reklamiranja, iako su to apsolutno reklamni sadržaji, a najviše sponzoriranih emisija na HRT-u imaju banke te farmaceutske tvrtke.Vijeće za elektroničke medije upozoreno je na taj problem, piše dalje.com, i naložilo je nakladnicima da do kraja ove godine usklade emitiranje sponzoriranih emisija sa zakonskim odredbama, jer će u protivnom one biti tretirane kao oglašavanje. Čemu godinu dana vremena za to i još važnije, čemu naknadno upozoravanje kad je zakon donesen i trebao se poštivati od prvog dana? Ovo očito dokazuje da su kršenja zakona u Hrvatskoj jako rijetko sankcionirana pa su svi navikli kršiti ih znajući da im se ništa neće dogoditi.

HRT nije zasad dao nikakav komentar na ovu temu, piše dalje.com. (MJ)

 

Izvor: www.dalje.com

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox