Samopomoć u svrhu suzbijanja nepoštenog trgovanja

06/05/2015

Institut nelojalne konkurencije zbog njegove složenosti iznimno je teško precizno odrediti kako u pogledu njegove juridičke prirode tako i oko položaja u pravnom sustavu. Nemoguće je nelojalne makinacije poslovne utakmice u svim njenim varijacijama obuhvatiti u točno fiksiranim činjeničnim stanjima, pa je potrebna općenita odredba.
Novi Zakon o trgovini Republike Hrvatske iz 2008.godine donosi novine u području suzbijanja nelojalne konkurencije. U nekoliko je navrata Zakon mijenjan te je objavljen u „Narodnim novinama“, br. 87/08, 96/08, 116/08, 76/09, 114/11 i 68/13. Ovim Zakonom umjesto pojmova nelojalne utakmice, nelojalne konkurencije ili nepoštenog tržišnog natjecanja, koji su egzistirali u ranijim trgovinskim propisima, uvodi se pojam nepoštenog trgovanja. U čl.63. Zakona o trgovini propisuje se generalna klauzula, koja određuje da se pod nepoštenim trgovanjem podrazumijevaju radnje trgovca kojima se radi tržišnog natjecanja povrjeđuju dobri trgovački običaji. Citiranu odredbu čl.63. Zakona o trgovini mora se tumačiti u povezanosti s odredbom čl.65. istoga Zakona koja izravno upućuje na sudsko ostvarivanje naknade štete koja nastaje kao posljedica djela nepoštenog trgovanja.
Kako prepoznati nepošteno trgovanje
Za postojanje djela nepoštenog trgovanja potrebno je da su ispunjene sljedeće pretpostavke:
1. da je riječ o radnji izvršenoj od strane gospodarskog subjekta (sudionika u gospodarskom prometu);
2. da je radnja učinjena pri obavljanju gospodarskog prometa;
3. da je radnja učinjena radi tržišne utakmice;
4. da je radnja protivna dobrim poslovnim običajima; i
5. da se tom radnjom nanosi (ili može nanijeti) šteta drugom privrednom subjektu, potrošačima i društvenoj zajednici. (PS/SŠ)
 

Naslov članka: Samopomoć u svrhu suzbijanja nepoštenog trgovanja

Autor:Dragan Zlatović

Izvor: Poslovni savjetnik br.102 str. 38-39.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox