Samoreklamiranje ili ego marketing

26/04/2013

Dobri ste u svom poslu. Stručni ste, kompetentni, motivirani i marljivi. No, je li to poznato i drugima, vašim pretpostavljenima i kolegama? Vjerojatno ne.

Pogotovo ako ste i sami među mnogobrojnima koji se pred drugima ustručavaju o sebi govoriti u pozitivnom svjetlu. No, bez obzira što je suzdržanost vrlina, ona se na radnom mjestu uglavnom ne isplati. Jedna je IBM studija pokazala da pomak na hijerarhijskoj ljestvici 60% ovisi od vezama i poznanstvima, odnosno o networkingu, 10% od vlastitog zalaganja i rezultata rada te čak 30% od umijeća samoprezentiranja vlastitih sposobnosti, odnosno samoreklamiranja. Bez sumnje, stara mudra izreka „samohvala ništa ne valja“ u profesionalnom životu ne vrijedi.

Na cijeni su oni koji su otvoreno ponosni na svoje kvalitete, ali i sposobni da ono u čemu su dobri jasno daju do znanja i drugima. Dakle, umjesto da suzdržano čekate da vas netko zamijeti, sami se potrudite da vaše sposobnosti i postignuća postanu vidljivi i drugima. Stoga želite li uspjeti posegnite za samoreklamiranjem ili ego-marketingom. Primjerice, jedna je IBM studija pokazala da pomak na hijerarhijskoj ljestvici 60% ovisi od vezama i poznanstvima, odnosno o networkingu, 10% od vlastitog zalaganja i rezultata rada te čak 30% od umijeća samoprezentiranja vlastitih sposobnosti, odnosno samoreklamiranja. Mnogi, iako svjesni svojih kvaliteta, o njima ne vole javno govoriti, već očekuju da drugi sami spoznaju njihove vrijednosti i domete. Štoviše, mnogima je mnogo lakše govoriti o svojim manama i greškama, pa sami sebe nesvjesno u očima šefova i kolega čine „manjima“ nego što to zapravo jesu.

 

Naslov članka: Samoreklamiranje ili ego-marketing
Autor: Valerija Rodek,dipl. pedagog

Izvor: Poslovni savjetnik br.66., str. 56-57    

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 


 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox