Šeherezada ilegalno u Konzumovoj reklami, kazna 65 000kn

20/12/2010

Državni inspektorat kaznio je Unex grupu sa ukupno 65 000 kuna jer su koristili rad stranaca, turskih glumaca Berguzar Gogce Korel i Halita Ergenca, u reklamnoj kampanji, a za njihove usluge ta agencija nije ishodila potrebne dozvole.

Riječ je o televizijskom spotu koji je Unex grupa radila za trgovački lanac Konzum, a u kojem se pojavljuje i dvoje popularnih turskih glumaca (iz serije "1001 noć"). Kako navode iz Državnog inspektorata, kod Unex grupe je 8. prosinca obavljen inspekcijski nadzor na okolnost korištenja rada stranaca, odnosno njihovih usluga u Hrvatskoj.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je Unex grupa koristila rad stranaca, državljana Republike Turske (Berguzar Gogce Korel i Halit Ergenc), u svrhu glume u reklamnoj kampanji. Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno da poslodavac (Unex grupa) sa strancima, za obavljanje glume u reklamnoj kampanji, nije ishodio potvrdu policijske uprave, odnosno policijske postaje o prijavi rada bez radne, odnosno poslovne dozvole, niti je imao sklopljen ugovor ili drugu odgovarajuću potvrdu sa strancima čije je usluge koristio, ističu iz inspektorata.

Zbog toga je, a sukladno odredbama Zakona o strancima, doneseno usmeno rješenje na zapisnik kojim je Unex grupi zabranjeno obavljanje djelatnosti do otklanjanja utvrđenih nedostataka, a najkraće na rok od 30 dana, no, kako je Unex grupa već sljedeći dan (9. prosinca) inspektoru rada dostavila dokaz da je izvršila uplatu novčanog iznosa 60.000 tisuća kuna u korist Državnog proračuna, to je dan kasnije (10. prosinca) doneseno rješenje o ukidanju usmenog rješenja, objašnjavaju iz Državnog inspektorata. Dodaju da je zbog počinjenog prekršaja, a temeljem odgovarajućih članaka Zakona o strancima, 10. prosinca izdan i obvezni prekršajni nalog kojim je poslodavcu (Unex grupi) izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 kuna. (Hina/MŠ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox