Sjajni kandidati za posao uvijek pitaju ovih pet pitanja

12/09/2012

Većina ljudi misli da je čisti gubitak vremena kada ih poslodavac na intervjuu za posao upita: "Imate li vi kakvo pitanje za mene?“ Problem je što je većina kandidata u tom trenutku fokusirana za postavljanje pametnih pitanja, nego na pažljivo slušanje odgovora. Međutim, sjajni kandidati postavljaju pitanja na koja zaista žele dobiti odgovor jer procjenjuju vas, vašu tvrtku i žele li zaista raditi u njoj.

Evo kojih to pet pitanja postavljaju sjajni kanditati:

1. Što očekujete da ću postići u prvih 60 do 90 dana u tvrtki?

Sjajni kandidati odmah žele znati što se od njih očekuje i ne žele provesti tjedne i mjesece upoznavajući tvrtku i načine kako se radi. Oni odmah žele početi s poslom i napraviti razliku.

2. Koje su zajedničke karakteristike vaših najboljih zaposlenika?

Svaka tvrtka je drugačija, kao i kvalitete njihovih najboljih zaposlenika. Možda vaši najbolji zaposlenici rade prekovremeno, ili ih odlikuje iznimna kreativnost. Možda je vaših najboljim zaposlenicima najvažnije dovođenje novih klijenata i tržišta od stvaranja dugoročnih odnosa s klijentima. Sjajni kandidati će htjeti znati mogu li se uklopiti, a ako se uklapaju tada će htjeti biti među najboljim zaposlenicima.

3. Nabrojite nekoliko stvari koje zaista donose rezultate vašoj kompaniji?

Zaposlenici su investicija i svaki zaposlenik bi trebao generirati pozitivan povrat na svoju plaću. U suprotnom, zašto se nalazi na platnoj listi? Sjajne kandidate će zanimati odgovor na ovo pitanje jer znaju ako pomažu kompaniji da postane uspješna da su tada i oni sami uspjeli.

4. Što zaposlenici rade u svoje slobodno vrijeme?

Ovo je teško pitanja za odgovoriti, osim ako se ne radi u maloj tvrtki. U većini slučajeva poslodavac će dati općeniti odgovor. Kandidati koji pitaju ovo pitanje žele vidjeti postoji li mogućnost da se uklope jer, sjajni kandidati obično imaju više opcija za posao.

5. Kako se planirate nositi s…?

Svaka tvrtka se nosi s određenim izazovima: konkurencijom, tehnološkim promjenama, različitim kretanjima u ekonomiji... Sjajni kandidati ne žele samo znati što mislite, nego i što planirate učiniti po pitanju izazova koji su pred vama i kako se oni uklapaju u te planove.

 

 

 

Izvor: www.inc.com

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox