TDR: Zbog većih trošarina izloženi smo diskriminaciji na tržištu Srbije

28/12/2011

Tvornica duhana Rovinj uputila je pismo Ministarstvu financija Republike Srbije zbog inicijative njihovog Ministarstva ekonomije kojom uvoznici duhanskih proizvoda moraju zamijeniti bankovne garancije novčanim depozitima što uvoznicima, TDR-u i drugima, povećava troškove za 20 puta, stavljajući ih u potpuno nepovoljan i diskriminirajući položaj na tržištu Srbije.

Napominjući da bi se ta inicijativa trebala naći na jednoj od idućih sjednica srbijanske vlade, iz TDR-a ističu i da je ta inicijativa u suprotnosti sa zakonima Europske unije (EU), CEFTE i Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

O tom su problemu, kako navode iz TDR-a, obavijestili i nadležne institucije u Hrvatskoj i EU te očekuje podršku u zaštiti interesa jedne od najvećih hrvatskih kompanija u poslovanju na srbijanskom tržištu.

Za inicijativu srbijanskog Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja kažu da predlaže zamjenu garancije banke s obvezom deponiranja novčanih sredstava u iznosu koji je jednak iznosu ukupne minimalne trošarine za količinu koja se uvozi i za koju se podižu trošarinske markice.

Još teža situacija

To bi trenutnu situaciju, koju ocjenjuju već nepovoljnom za uvoznike jer plaćaju trošarinu 20 dana ranije od domaćih proizvođača (JTI, Philip Morris, BAT) te istu osiguravaju garancijom banke, učinilo još nepovoljnijom i stavilo bi TDR i druge uvoznike u neravnopravan položaj u odnosu na ostale proizvođače duhanskih prerađevina.

Inicijativa ide na ruku multinacionalnim kompanijama koje imaju proizvodnju u Srbiji te je kontradiktorna i u direktnoj suprotnosti s normama EU-a, CEFTA-e i WTO-a, ističu iz TDR-a. Stoga za argumentaciju koju koristi Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije kažu da je više nego upitna, čak i pod pretpostavkom da se zanemari grubo kršenje potpisanih sporazuma te normi EU, CEFTA-e i WTO-a, jer su prihodi srpskog proračuna već sto posto osigurani namjenskim i prvoklasnim bankarskim garancijama.

Od 2004., kada je postojeći model usvojen, nije zabilježena niti jedna situacija njegovog kršenja, napominju iz TDR-a. (Hina/jk)

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox