Tko novinarima jamči prijavu, doprinose i mirovinu?

17/12/2010

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka, otvarajući redovnu skupštinu Društva kojom se ove godine obilježava i 100. godišnjica novinarske strukovne udruge, odlučio je javnosti... otkriti toplu vodu. Naime, njegovim riječima, stanje u svim hrvatskim novinskim redakcijama u 2010. dodatno se pogoršalo.

 

Iako lošu ekonomsku situaciju teško proživljavaju i vlasnici medija, kriza se najviše lomi preko leđa novinara i drugih djelatnika u medijima, kazao je Duka, izvještavajući o stanju u novinskim redakcijama od kojih su gotovo sve zahvaćene otkazima, smanjenjem plaća i srozavanjem materijalnih i profesionalnih prava.
No, teška situacija u državi može se shvatiti i kao dodatni poticaj za medije koji, po Dukinim riječima, trebaju pomoći da cijelo društvo doživi katarzu nakon niza najozbiljnijih političkih afera.

Istaknuo je da je najteža situacija ipak u privatnim medijima, što u javnosti nezasluženo ima manji odjek od problema javnih medija poput HRT-a gdje je privremena uprava otpustila sve stalne honorarne suradnike.

 

A gdje je HND?

 

Uz financijske poteškoće novinarstvo se, dodao je, susreće i s profesionalnom krizom, pa se sve manje objavljuju kvalitetni autorski tekstovi koji se trude kontekstualizirati burne i prijelomne događaje u društvu. Novinarstvo je sve više uredničko, umjesto autorsko. Napokon se raskrinkava koruptivni sustav koji je vladao posljednjih dvadeset godina, ali kao da nema autora koji će sve to povezati, objasniti i utjecati na snaženje demokratske javnosti - kazao je Duka.

Zanima nas gdje je HND u cijeloj toj situaciji, osim što stalno priča jedno te iste priče? Koji to zakoni jamče neovisnost i sigurnost novinara, njihovu bezbrižnost što se tiče primanja, doprinosa i kvalitetnih uvjeta na radu te zašto HND ne inzistira na donošenju takvih zakona? (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox