Trgovci i dobavljači u sporu oko cijena zbog povećanja PDV-a

21/02/2012

HUP-ova Udruga trgovine pozvala je svoje članice i poduzetnike u trgovini  da odbiju zahtjeve za poskupljenjem koji se očekuju nakon uvođenja stope PDV-a od 25 posto 1. ožujka, piše Večernji list.

Iako povećanje PDV-a ne bi trebalo povećati cijene iznad 1,4 posto nekima su stigli zahtjevi i za 10-postotnim povećajem.

U koncernu Agrokor kažu kako su odbili zahtjeve za poskupljenjem, no na ovu inicijativu iz trgovačkih redova nisu svi pozitivno reagirali jer ne žele da trošak većeg PDV-a padne na dobavljače.

Nikad se u povijesti nije dogodilo da je država povećala poreze, a da cijene nisu porasle. To je kao da kažete da voda teče uzvodno a ne nizvodno, komentirao Branko Roglić, vlasnik grupacije Orbico i jedan od članova HUP-a. Država je povećala PDV jer je htjela više novca, da joj to nije bio cilj, ne bi ga ni povećala dodao je Roglić, naglasivši kako će neko vrijeme pokušati raditi s manjim maržama, ali ne na dulji rok jer su im i sada zarade male.

Neke će tvrtke iskoristiti rast PDV-a i povećati cijene više nego proizlazi iz većeg poreza, upozorava Roglić.

Za svaki prodani proizvod, država očekuje svojih 25 posto i svejedno joj je hoće li se razlika većeg poreza platiti iz trgovačke marže ili iz prihoda proizvođača. Procjenjuje se da bi država ove godine od PDV-a trebala prikupiti 40,5 milijardi kuna, no jedan dio analitičara sumnja u te procjene jer je potrošnja u padu. (jk)

 

 

Izvor: Večernji list, 21. veljače 2012.

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox