Trgovci oprez: Cigarete ne smiju na police

15/12/2010

Kako prodati robu koju kupac ne smije vidjeti, ovih dana se pitaju mali trgovci kojima se više neće tolerirati držanje cigareta na vidljivom mjestu, piše Večernji list.

Već dva dana prikupljaju potpise za peticiju kako bi srušili odluku MInistarstva zdravstva, proizašlu iz izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda prema kojoj cigarete ne smiju držati na vidljivom mjestu.

 

Stroge kazne za isticanje logotipa duhanskih proizvoda

 

Mali trgovci kažu kako ih sanitarni inspektori upozoravaju da duhanske proizvode sklone od potrošača. U Cehu trgovaca Hrvatske obrtničke komore kažu kako kreću u strože provedbe zakonskih odredaba koje za pravne osobe koje ističu duhanske logotipe predviđaju kazne od 30 do 150 tisuća kuna. Za odgovornu osobu Zakon propisuje dodatnih 5 do 15 tisuća kuna.

Večernji list piše kako su se veći trgovci prilagodili takvim odredbama. 

 

Tržišno natjecanje

 

Protivimo se bilo kakvoj nepotrebnoj birokraciji i novim zabranama u vrijeme krize koja će u maloj trgovini izazvati još veći pad prodaje i otpuštanja, rekao je Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca HOK-a.

Dodao je kako se zabrana izlaganja duhanskh proizvoda u trgovinama, na kioscima, benzinskim postajama kosi s osnovnim pravilima tržišnog natjecanja. Kupac ima pravo na informacije i treba znati cijenu ciagreta, rekao je Vukelić.

Ovako stroge odredbe o zabrani izlaganja cigareta ima samo pet zemalja, od njih 174  koliko je potpisalo konvenciju Svjetske zdravstvene organizacije o borbi protiv pušenja. (J.K.)

 

 

Izvor: Večernji list, 15. prosinca 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox