Veliki maloprodajni lanci i dalje zaobilaze Hrvatsku

03/07/2012

Već treću godinu za redom Hrvatska se ne nalazi na listi privlačnih tržišta za ulaganje u maloprodaju. Globalno istraživanje razvijenosti maloprodaje (GRDI - Global Retail Development Index) Globalnog instituta za istraživanje ponašanja potrošača konzultantske kuće A.T. Kearney za 2012. godinu pokazuje kako veliki trgovački lanci zaobilaze Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku.

Od zemalja regije jedino se Makedonija pozicionirala na visokom 21. mjestu, što ju čini zanimljivim tržištem za daljnji razvoj maloprodaje.

Hrvatsko tržište maloprodaje spada u skupinu razvijenih tržišta i više nije privlačno za greenfield investicije velikih stranih lanaca. Naime, s preko 200 metara kvadratnih po glavi stanovnika modernih maloprodajnih površina, hrvatsko se maloprodajno tržište može smatrati razvijenim jer se hrvatski potrošači naviknuo na visoke standarde u maloprodaji. Istovremeno je tržište zasićeno i obilježeno relativno visokom koncentracijom maloprodajnih lanca. Konkurencija je žestoka, a maloprodajne nekretnine su postale skupe i nisu više lako dostupne. Zbog svega toga strani lanci više ne pomišljaju na greenfield investiranje u hrvatsko tržište, kao najbolja mogućnost ulaska na naše tržište je akvizicija postojećeg igrača, objašnjava Tomislav Čorak, mlađi partner u A.T. Kearneyu zadužen za Hrvatsku i Mađarsku.

Brazil i dalje vodeći

Brazil je drugu godinu za redom zadržao vodeću poziciju, zahvaljujući rastućoj srednjoj klasi, visokim stopama potrošnje, velikoj urbanoj populaciji te smanjenom političkom i financijskom riziku. Slijede ga Čile, Kina, Urugvaj i Indija. No, iako su Brazil, Rusija, Indija i Kina (BRIC zemlje) i dalje svjetski lideri u maloprodaji, postoji puno površinom manjih država koje imaju značajan neiskorišten potencijal. „Malim draguljima“ mogli bi se nazvati Gruzija (6. mjesto), Oman (8. mjesto), Mongolija (9. mjesto) i Azerbejdžan (17. mjesto), koji postaju privlačna odredišta za prodavače luksuzne robe i specijaliteta. Ova tržišta, iako mala u ukupnoj veličini svjetske maloprodaje, privlače trgovačke lance koji ciljaju na bogata područja i koji žele biti prvi na brzo rastućim tržištima.

S obzirom na snažan rast zemalja u razvoju, u usporedbi s vrlo malim rastom u Europi i Sjevernoj Americi, svjetski trgovački lanci primorani su širiti se na tržišta u razvoju. Da je tome tako, pokazuje i činjenica da su u proteklih pet godina veliki trgovački lanci poput Wal-Marta (SAD), Carrefoura (Francuska), Tesca (Velika Britanija) i Metroa (Njemačka) zabilježili dva i pol puta veći rast prihoda u zemljama u razvoju, nego na svojim domaćim tržištima. No, uspjeh na novom tržištu jako ovisi o učinkovitosti lokalne radne snage. Zbog toga svjetski maloprodajni lanci u svoje akcijske planove širenja moraju uključiti i razvoj programa brzog osposobljavanja lokalne radne snage, bez čega uspjeh na novom tržištu može izostati, zaključuje Čorak. (PS/JK)

 

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox