Virtualni kanali prodaje: Kontakti s trgovcima uskoro će postati suvišni

01/02/2012

Kako Hrvatska tako i regija jugostočne Europe ne mogu zatvoriti oči pred nepredvidivim promjenama uzrokovanim još jednom globalnom krizom na obzoru, naglasio je u svom uvodnom predavanju na Supply Chain Management Areni, regionalnoj konferenciji direktora lanaca opskrbe, Tomislav Čorak, mlađi partner u A.T. Kearneyju.

Situaciju dodatno kompliciraju i zahtjevi kupaca koji postaju sve specifičniji i manje predvidivi. U takvom okruženju gotovo je nemoguće uspjeti sam. Suradnja između partnera u lancu opskrbe postaje iznimno važna za opstanak kompanija u nepredvidivim vremenima koja dodatno otežavaju njihovo poslovanje.

Rezultati AT Kearneyeva globalnog istraživanja pokazuju kako su u različitim industrijskim sektorima upravo oni najuspješniji u upravljanju lanacima opskrbe višestruko rasli u odnosu na svoju konkurenciju.

Primjerice Apple, lider u lancu opskrbe u području potrošačke elektronike, narastao je skoro pet puta u proteklih pet godina, dok je istovremeno njegova konkurencija bilježila rast manji od 50 posto pa čak i pad. No, analize pokazuju kako unatoč brojnim investicijama u lanac opskrbe, mnoge kompanije ne postižu očekivane rezultate.

Virtualni kanali prodaje

Budućnost je u virtualnim kanalima prodaje, tako da će kontakt s trgovinom i osobama koje rade u njima postati skoro pa suvišni. Maloprodaja je iznimno kreativna u ovom pogledu počevši od mogućnosti kupnje svih proizvoda preko telefona i Interneta pa sve do virtualnih blagajni u trgovinama i tehnološki naprednih kolica koje govore kupcu koliko je potrošio i koji su proizvodi taj dan na sniženju. U fokusu maloprodaje je naravno zadržavanje ili čak snižavanje operativnih troškova maloprodajnih mjesta i maksimalno zadovoljavanje potreba kupaca kroz takozvani multishop koji omogućava kupovinu različitih proizvoda na jednom mjestu, te specijalizaciju trgovina. Tako će primjerice u skladu sa željom rastućeg broja starijih kupaca, maloprodajni lanci u regiji otvarati manje trgovine kupcima u susjedstvu, zaključila je mlađa partnerica  Melanie Seier Larsen. (PS/JK)

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox