Volvo P1800 slavi 50 godina - jubilarna tema na izložbi TechnoClassica u Essenu

24/02/2011

Sudjelovanje Volva u najvećoj svjetskoj zatvorenoj izložbi klasičnih automobila temeljit će se na jubilarnoj temi proslave 50 godina modela P1800. Sve izložene automobile na Volvo štandu na ovogodišnjoj izložbi TechnoClassica, koja će se održati od 30. ožujka do 3. travnja, pripremit će za izložbu Volvo Cars Heritage odjel.

 

Tekuća godina označava pedesetu godišnjicu od trenutka kada je 1961. godine započela proizvodnja i prodaja dugoočekivanog legendarnog modela P1800. Niti jedan drugi Volvo model u povijesti ove marke nije ostavio takav dojam, kao niti u povijesti automobila uopće, zbog čega je postao izuzetno cijenjen i važan model.

Bit će izloženo šest specijalnih izvedbi slavnog Volvo modela na Volvo Cars Heritage štandu i to:
- X1 - prvi P1800 prototip, ručno izrađen 1957. godine u radionici Frua u Torinu
- P1800 1961 - serijski model, proizveden u Jensen Motor LTD u Velikoj Britaniji
- P1800 1963 Rally - uspješan trkač i filmska zvijezda
- 1800S 1966 Volvoville - jedan od samo nekoliko kabriolet modela za američko tržište
- 1800E 1971 - savršeno restauriran primjerak izuzetno neobične izvedbe
- 1800ES 1971 - sportski karavan s brojnim zabavnim nadimcima, a koji slavi 40 godina.

Proslava sa svjetskim zvijezdama

Međutim na izložbi TechnoClassica neće biti samo automobili. Poznate osobe koje su razvile snažnu poveznicu s P1800 modelom također će biti tamo. Od njih treba istaknuti vjerojatno najvažniju osobu u povijesti automobila - Pelle Pettersona, čovjeka koji je dizajnirao sam automobil 1957. godine te kasnije postao svjetski poznat dizajner jahti i osvajač Olimpijske medalje. Pridružit će mu se Irv Gordon iz SAD-a, čovjek koji je za upravljačem Volva P1800 proveo više od bilo koga drugog na svijetu. Njegov P1800, kojeg i danas vozi svakodnevno, a prešao je više od 4.500.000 kilometara! Ovaj Guinnessov rekord zasigurno nikada neće biti oboren. 

Grami prije kilograma

Izložba je dobar povod i za predstavljanje originalne tehničke publikacije – servisne i radioničke Volvo literature pretočene u DVD izdanje. Mali disk ovoga izdanja zamjenjuje brojne knjige, kataloge i papire koje su mnogi do sada koristili prilikom rada na Volvu ili prilikom narudžbi rezervnih dijelova. Trenutno je sva servisna literatura od 1927. do 1999. godine dostupna na jedanaest DVD-ova na različitim jezicima.

Još jedan zanimljiv proizvod Heritage odjela su izuzetno kvalitetni posteri klasičnih Volvo vozila, dostupni na www.volvoprints.com. Posteri se mogu naručiti na štandu u Essenu, gdje mogu biti i dostavljeni.

Za sudjelovanje Volva na TechnoClassica izložbi zaslužan je Volvo Cars Heritage odjel koji promovira povijest i nasljeđe kompanije i njenih automobila. Volvo Cars Heritage i P1800 modeli bit će locirani u hali 3, štandu 3.0-257. (PS/MJ)

 

Za više informacija o klasičnim automobilima, posjetite www.volvocars.com/heritage

Za informacije o posterima, posjetite www.volvoprints.com

O izložbi TechnoClassica, doznajte više na www.siha.de

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox