Za svaku prigodu postoji idealno pivo

04/05/2011

 U restoranu Klub Gastronomada u Zagrebu, Karlovačka pivovara organizirala je degustacije domaćeg i stranog piva iz svog portfelja i portfelja Heinekena. Piva - Zipfer Pils, Zlatpramen, Karlovačko, Heineken, Karlovačko Radler, Edelweiss Snowfresh, Gosser Dark, Zywiec Porter i Desperados - predstavili su Alexander Gerschbacher, predsjednik Uprave Karlovačke pivovare i Zvonimir Nemet, direktor lanca opskrbe.

 

Kušanje i degustiranje piva proces je koji zahtjeva angažman svih pet osjetila kako bi se u potpunosti osjetila njegova aroma - istaknuli su.

Cilj degustacije od devet sljedova piva bio je ukazati na raznolikost njegovih okusa te skrenuti pozornost kako za svaku prigodu postoji  idealno pivo. Bila je to prilika da se u ugodnom okruženju i kušanju odličnih piva podjele i priče o pivu.

Naglašena je njegova duga tradicija jer uživalo se u njemu još od postanka civilizacije. Najstariji dokazi o tome kako su Sumerani u Mezopotamiji  varili pivo datiraju iz doba 4000 godina prije Krista. Ne treba zaboraviti kako je pivo u potpunosti prirodan proizvod, ne sadrži konzervanse, aditive niti bojila. Sastojci piva – voda, ječam, hmelj i kvasac - mogu se spajati na bezbroj načina, a rezultat toga su oko 40 000 različitih piva na svijetu. Proizvodnja pivskih sirovina te njihova pretvorba u konačan proizvod – pivo, mnogo je kompliciranija od uzgoja grožđa i proizvodnje vina, a sam način proizvodnje dugo godina bila je strogo čuvana tajna. Suptilni okusi piva mogu nadopunjavati hranu jednako kao i vino. 

 

Autor: Svjetlana Pećinar

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox