Zauzmite se za sebe načinom na koji to čine profesionalci – I. dio

23/08/2019

Većina iskusnih managera zna kako se nositi s formalnim pregovorima na poslu - s klijentima oko ugovora, s šefovima oko budžeta, s poslodavcima u vezi boljeg paketa plaćanja. Ali što je sa svim ostalim mogućnostima za neformalne pregovore koji se javljaju? Znate li kako se organizirati i iskoristiti prilike da biste dobili promociju, promijenili tešku situaciju u kojoj se nalazite na poslu, ili da biste dobili nagradu za prekovremeni posao koji radite? U većini slučajeva, odgovor na to pitanje je – ne.


Pregovaranje u vlastito ime može biti puno manje ugodno nego pregovaranje za svoju tvrtku, pogotovo kada se to dogodi izvan tipičnih struktura i pravila igre. Više emocija je u igri; to je također često i situacija da ne znate što točno želite ili kako bi razgovor započeli, a neuspjeh nosi višu cijenu. U nekim organizacijama, zauzimanje za sebe se može i etiketirati kao odsustvo timskog duha. Dakle, svi trebamo strategiju za svakodnevne pregovore koja će nam omogućiti da ne bude samo uspješna, nego i takva koja će zaraditi visoko mišljenje od strane šefova i kolega. Četiri koraka ovog procesa su prepoznavanje prilike, priprema, početak i navigacija.

Prepoznavanje prilike

Pregovarački prilike nisu uvijek očite, pogotovo ako nikada niste razmišljali pitati za protuuslugu za nešto što ste napravili u prošlosti. No, neke situacije su zaista i velika prilika za pregovaranje. Na primjer, ako se nalazite u poziciji da netko traži pomoć a stvarno biste trebali reći «ne» zbog svega onoga što trenutno radite, to je idealna prilika da pregovorima dobijete nešto za zauzvrat. Kada ste zamoljeni da inicirate nove stvari/projekte, to je idealna prilika da tražite podršku. PS/SŠ

Autor teksta: Mladen Jančić

Izvor: Poslovni savjetnik br. 129

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_129_32.pdf157.86 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox