Aukcija povijesti: Kako je to izgledalo kad se vrištalo za Beatlesima

Više od 40 godina one su skupljale prašinu u podrumu, ali je sada američki snimatelj Mike Mitchell odlučio prodati zbirku fotografija kojima je ovjekovječen trenutak kada su Beatlesi postali globalni fenomen.

 

Mitchell, sada u 60-im godinama, dobio je press propusnicu za prvi američki koncert fantastične četvorke washingtonskom Coliseumu 1964. godine, samo dva dana prije njihova legendarnog televizijskog pojavljivanja u showu Eda Sullivana. Nešto kasnije snimio je i koncert Beatlesa u Baltimoreu, kada im je popularnost već bitno porasla.

Jako intimne fotografije

Mitchell će svoju kolekciju prodati preko aukcijske kuće Christie's u New Yorku 20. srpnja, ali ih je prije izložio u Londonu kako bi povećao interes među potencijalnim kupcima. Stvari su tada bile drugačije. Nije bilo tolikih mjera osiguranja i nisu svi novinari bili smješteni na jednom mjestu. Imao sam slobodu zabilježiti ono što me zanima - rekao je Mitchell u razgovoru za Reuters, okružen crno-bijelim fotografijama, koje se ističu spontanošću kakva nedostaje kasnijim vremenima. Svaka od fotografija, čija se vrijednost procjenjuje između tisuću i šest tisuća dolara, snimljena je izbliza i fokusirana na pojedinosti.

Mitchell, koji je u to doba imao 18 godina, izjavio je da je 70-ih godina shvatio da je imao rijetku privilegiju biti djelom povijesti rocka. Fotografije je odlučio prodati jer ga je pogodila ekonomska kriza u SAD-u. Cijela kolekcija mogla bi vrijediti više od 100 tisuća dolara.

Cathy Elkies, predstavnica Christie'sa u SAD-u, rekla je da je shvatila da je na tragu "nečeg izvanrednog" čim je vidjela ponuđene fotografije poslane e-mailom. Ima jako puno fotografija Beatlesa u svijetu, nema sumnje. Ali ove su čudesne, jako intimne, izbliza... takvo umjetničko bogatstvo rijetko se danas nalazi - rekla je. Ekies je pozvala dvojicu živih Beatlesa i obitelji Johna Lennona i Georgea Harrisona da dođu i vide fotografije prije prodaje. (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox