HAKOM: Ne možemo B.net-u narediti obvezni prijenos 3. programa HRT-a

S obzirom na velik broj upita i negodovanje korisnika usluge kabelske televizije operatora B.net-a, a vezano uz neuvrštavanje trećeg programa HRT-a u osnovni paket usluga, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) želi obavijestiti građane kako u ovom trenutku nema nadležnost odrediti bilo kojem operatoru prijenos bilo kojeg programa – sadržaja, pa tako niti trećeg programa Hrvatske radio-televizije.

Određivanje kabelskih operatora koji imaju obvezu prenositi određene zemaljske programe, odnosno utvrđivanje potrebe obveznog prijenosa jednog ili više televizijskih programa u Republici Hrvatskoj u kabelskim i IPTV sustavima, sukladno članku 97. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN 73/08 i 90/11),  nemoguće je provesti bez prethodne odluke o obveznom prijenosu tih programa koja je u nadležnosti Agencije za elektroničke medije (www.e-mediji.hr).

Obvezni prijenos se operatorima ujedno može odrediti samo za one javne komunikacijske mreže koje upotrebljava značajan broj krajnjih korisnika kao osnovni način prijma radijskih i televizijskih programa, odnosno samo u slučaju kada za to postoji javni interes. U slučaju utvrđivanja naknade za prijenos trebaju se poštivati načela razmjernosti, transparentnosti i nediskriminacije. (ps)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox