Kršili zakon o tržišnom natjecanju: Rumunji kaznili MOL sa 23,5 milijuna dolara

Rumunjski regulator izrekao je kazne u ukupnom iznosu 880 milijuna leja (257 milijuna dolara) naftnim tvrtkama, uključujući najveću rumunjsku kompaniju Petrom i lokalnu podružnicu mađarskog MOL-a, zbog kršenja propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Regulator je odredio novčane kazne Petromu, u vlasnštvu austrijskog OMV-a, te njegovoj podružnici OMV Petrom Marketing, lokalnim podružnicama Mola, Lukoila i ENI-ja, kao i Rompetrol Downstreamu, zbog dogovora o povlačenju s tržišta bezolovnog benzina EKO Premium u 2008.

Novčane kazne iznose oko tri posto prihoda navedenih kompanija u 2010., rekao je ravnatelj agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Bogdan Čiritoiju. To je daleko najveća kazna koju je odredilo Vijeće za konkurenciju a povezana je s izravnim dokazima o dogovoru tih kompanija, rekao je Čiritoiju na konferenciji za novinare.

Petrom je izvijestio da mu je određena kazna od 366,5 milijuna leja, dok je njegova marketinška podružnica kažnjena sa 137,3 milijuna leja. MOL je izvijestio da je kažnjen s 80,3 milijuna leja (23,5 milijuna dolara), istaknuvši pritom da je "odluka o povlačenju ECO Premiuma iz portfelja goriva donesena samostalno i nije bila rezultat nezakonitog udruživanja ili usklađenog djelovanja."

Zasada su samo Petrom i Mol najavili da će nastojati osporiti presudu. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox