Microsoft opet na udaru europskih regulatora

Regulatori Europske unije za zaštitu tržišne utakmice pokrenuli su istragu o tome je li američki softverski div Microsoft postupio u skladu s regulatornom odlukom iz 2009. godine, prema kojoj je korisnicima morao ponuditi izbor internetskih preglednika.

Usklađivanje s našim odlukama uzimamo vrlo ozbiljno. Imali smo povjerenje u točnost izvješća kompanije. No, čini se da to nije bio slučaj, tako da smo odmah poduzeli akciju, kazao je u utorak povjerenik za zaštitu tržišne utakmice Joaquin Almunia na konferenciji za novinare.

Ako nakon naše istrage bude potvrđeno kršenje regulatorne odluke, Microsoft očekuju sankcije, napomenuo je Almunia, dodavši da regulatori namjeravaju dovršiti istragu što je brže moguće.

Europska komisija u prosincu 2009. godine riješila je višegodišnji spor s Microsoftom oko istiskivanja konkurentskih internetskih preglednika iz operativnog sustava Windows. Tada je Microsoft pristao na ustupke koje će korisnicima Windowsa u Europi omogućiti da sami biraju program za pregledavanje internetskog sadržaja, nakon čega je Komisija odbacila pritužbu na najvećeg svjetskog proizvođača softvera zbog kršenja tržišne utakmice.

Almunia ističe da je ovo prvi puta da se Komisija bavi slučajem u kojem je kompanija osumnjičena da nije izvršila svoje obveze u skladu s odlukom o zaštiti tržišne utakmice. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox