Njemačka vapi za visoko obrazovanim radnicima

 Njemačko srednje poduzetništvo na godinu gubi oko 30 milijardi eura zbog pomanjkanja stručne radne snage, a 73 posto poduzetnika ima poteškoća pri popunjavanju radnih mjesta, proizlazi iz istraživanja savjetničke tvrtke "Ernst&Young".

Dva od tri poduzetnika susreću se s poteškoćama prilikom popunjavanja novootvorenih radnih mjesta stručnom radnom snagom - navodi se u izvješću što ga tvrtka "Ernst&Young" objavljuje svakih pola godine. Iz istraživanja proizlazi da njemačko srednje poduzetništvo i dalje ekspandira, ali da je ta ekspanzija ugrožena zbog nedostatka kvalificiranih radnika, prije svega visoko obrazovanih. Poduzetništvu na godinu prijeti gubitak od ukupno 30 milijardi eura zbog nedostaka vrhunskih stručnjaka - stoji u priopćenju u povodu objavljivanja rezultata istraživanja.

Nijemcima velike tvrtke atraktivnije

Stanje bi se, kako tvrdi "Ernst&Young", u nadolazećem razdoblju mogla pogoršati. Šteta koja nastaje zbog nedostatka radne snage je već sad velika, a ona bi u budućnosti mogla biti još veća - smatra Peter Englisch iz tvrtke "Ernst&Young".

Englisch smatra da će se situacija u slijedećih desetak godina za srednje poduzetništvo, koje je glavni nositelj njemačkoga gospodarskog uzleta, "drastično pogoršati". Problem je u tomu što u manjim i srednjim tvrtkama, za razliku od velikih poduzeća, ne postoji dugoročna personalna strategija - smatra Englisch. Isto tako, apsolventi njemačkih sveučilišta radije se odlučuju za velike tvrtke koje su aktivne i na globalnom planu.

Njemačkom gospodarstvu, kako su pokazala neka prijašnja istraživanja, najviše nedostaje inženjera i to posebice strojarstva i kemije. Prema istraživanju, načinjenu na temelju ispitivanja među predstavnicima njemačkog srednjeg poduzetništva, 92 posto ispitanih svoju trenutnu gospodarsku situaciju ocjenjuje pozitivno a 52 posto smatra da će se situacija dodatno poboljšati. U istraživanju su u obzir uzete tvrtke s 30 do 2000 zaposlenih. U tvrtkama ove veličine je zaposleno 66 posto uposlenika u Njemačkoj. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox