Unosna karijera: Enormni iznosi nogometnih transfera digli britanske medije na noge

E da nam je svima malo više smisla za igranje nogometa ili možda malo bolje glasovne sposobnosti, mogli smo dosad godišnje zarađivati milijune. Britanska se javnost ovih dana digla na noge komentiravši nebulozne iznose transfera nogometaša, i to u vrijeme kad cijeli svijet priča o krizi i nedostatku novca, piše Novi list.

 

Da je sport izgubio svoju bit i postao jedan veliki biznis, svi odavno znamo, i dok god to ne košta čovjeka njegove plaće, pomirit će se s time da svijet jednostavno nije fer. No, kada primjerice dugove Real Madrida ili Barcelone mora plaćati španjolska država ili cijela Katalonija, a oni paralelno s time troše 80 milijuna funti na Christiana Ronalda, počnete se pitati ima li ljudski rod veze sa zdravom pameću.

Karijera snova

Situacija je najgora u Velikoj Britaniji i njihovoj Premijer ligi čiji su klubovi samo u siječnju ove godine potrošili 263.850.000 eura na nogometne transfere, pa su njihovi mediji cijelu situaciji popratili naslovima: "Madness" (Ludilo). Najgore uloge u britanskoj sapunici igraju klubovi Chelsea i Liverpool.
Drugi po redu kad je rastrošnost u pitanju su Talijani koje su transferi koštali 120 milijuna eura.

Godišnja plaća Christiana Ronalda, po izračunima New York Timesa, iznosi 17 milijuna dolara, što ne samo da je lijepa plaća, nego nema nikakvog realnog opravdanja. Ali to je stvar tržišta: Ronaldo realno (dakle u odnosu s drugim ljudskim bićima i vredovanju njihovog rada) toliko ne vrijedi, ali ako će njegova prisutnost klubu donijeti dodatnu zaradu, očito se isplati. No, kako ispada, ne samo da im ne donosi toliku novu zaradu, već ih baca u dugove, piše Novi list. A uzmimo li u obzir i ugovore koje igrači potpisuju za reklame, cifra se vjerojatno ne može niti izgovoriti.

 

Brazilski nogometaš Pele, svojedobno je imao plaću koja bi danas iznosila 1,1 milijun dolara, što bi Ronalda činilo 17 puta skupljim. A vrijedi li Ronaldo više od Pelea?

 

Rastrošni Rus

Vlasnik britanskog kluba Chelsea, Roman Abramovič, za posljednji transfer, onaj Fernanda Torresa, dao je 50 milijuna funti, premda je klub u dugovima. Da stvar bude zanimljivija, dugu doprinose i transferi Andyja Carrolla i Luisa Suareza čiji transferi zajedno koštaju 58 milijuna funti.

UEFA je izdala smjernice tzv. financijske fair play politke, koja bi se trebala početi provoditi 2013. godine, i trebala bi stati na kraj ovakvim enormnim i neobjašnjivim iznosima. Također, trebala bi  sportu vratiti njegovi izvornu vrijednost, ali kako će se klubovi prilagoditi tome i koliko dugo će se njihovi dugovi tolerirati, tek ćemo vidjeti.

A lijepo ne zarađuju samo nogometaši, već i pjevači i glumci. Njihovi angažmani kreću se od oko nekoliko stotina tisuća kuna u Hrvatskoj, do nekoliko desetaka milijuna dolara u svijetu. Pa se sad ti školuj cijeli život, radi od 8 do 16h i uplaćuj mirovinsko. (MJ)

 

Izvor: Novi list, 3. veljače 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox