Life coach – krenite napokon

29/10/2018

Često me ljudi pitaju koje su ključne stvari u poduzimanju prvih koraka za pokretanje unutarnje akcije i mobiliziranje vlastitih resursa za “uspjeh u životu”?


Najprije se želim osvrnuti na navod o “uspjehu u životu”, jer je to relativan pojam; za nekog je uspjeh materijalne prirode, za drugog obrazovne, duhovne...isto tako je važna inicijalna pozicija s koje osoba kreće (npr. mlad čovjek iz poduzetničke obitelji koja ima tradiciju poslovanja kroz dvije prethodne generacije sigurno će imati lakšu inicijalnu poziciju za “Uspjeh” u materijalnom smislu, nego isto tako mlad čovjek iz radničke obitelji). No u oba slučaja fokus je na dva ključna područja:

1. Preuzimanje inicijative, zadržavanje pozitivnog stava i postavljanje ciljeva
2. Utvrđivanje osoba od interesa i utjecaj na njih.

Poduzetnost je vrsta ponašanja kakvu možemo odabrati kada smo u dodiru s drugim ljudima. To je i stanje uma koje odražava naše stavove, vrijednosti i samopoštovanje. Poslužit ću se jednom metaforom: ako zamislimo glavicu luka, prerezanu kroz sredinu, tada je ponašanje vidljiva ljuska, vanjski sloj. Ispod
ljuske postoje pak drugi slojevi koji predstavljaju različite sastavne djelove naše ličnosti, koji utječu na naše ponašanje. Ovdje se nalaze naše unutarnje misli i osjećaji, naši stavovi i uvjerenja i vrijednosti. Točno u sredini luka nalazi se naše samopoštovanje koje također igra ključnu ulogu u našem ponašanju. Kada smo
u dodiru s drugim ljudima možemo odabrati između četiri mogućnosti u ponašanju: poduzetnost, agresivnost, pasivnost i manipulativno ponašanje.

Poduzetnost- poduzetno ponašanje podrazumijeva istinsko poštovanje prema osobama s kojima imamo dodir. Nemamo potrebu podcjenjivati druge jer vjerujemo da drugi nisu odgovorni za naš uspjeh nego preuzimamo odgovornost za svoje odabire i ponašanja. Ako se vratimo na metaforu s lukom tada shvatimo da je poduzetnost ukorijenjena u visokoj razini samopoštovanja i to je ponašanje koje će nam najvjerojatnije omogućiti rezultate kakve želimo, iako nam ne jamči da ćemo uvijek dobiti ono što hoćemo.

Autor teksta: Darko Sambol

Izvor: Poslovni savjetnik br. 126-127

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_126_low_36.pdf166.19 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox