10 godina, 600 klijenata i 800 projekata u svijetu EU fondova

Intervju s Teom Markotić, voditeljicom hrvatskog ureda savjetodavne tvrtke Tiko Pro d.o.o.

Međunarodna savjetodavna tvrtka Tiko Pro d.o.o. sljedeće godine slavi desetu obljetnicu poslovanja u svijetu EU fondova, a ovog studenog i petu godinu od osnutka hrvatskog ureda. Direktorica Kristina Kočet Hudrap je idejni vođa ekipe i osnivač poduzeća, njezina desna ruka je druga direktorica i suvlasnica Tjaša Milošič Kovačič, a vođenje tima u Hrvatskoj povjereno je Tei Markotić. Kako je tvrtka započela poslovni put, s kojim izazovima se susretala i koji su planovi za budućnost pročitajte u sljedećim redcima.


Tea, vama i cijeloj ekipi čestitamo na ostvarenim rezultatima. Kako je započela priča Tiko Pro-a?

Tea: Priča direktorice Kristine je nadasve inspirativna. 2009. godine je kao apsolventica razmišljala o prvom poslu, a nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, odlučila je uzeti stvari u svoje ruke te je otvorila obrt za pripremu dokumentacije koja je potrebna za prijavu na različite natječaje.

Studentske klupe je zamijenila uredom, a nakon tri mjeseca samostalnog poslovanja zapošljava se Tjaša, a ja sam se ekipi pridružila kao studentica prije četiri godine. Tražila sam sezonski posao i evo tu sam i ostala. Ekipa je postepeno rasla te je u prvoj godini ostvarila pola milijuna kuna prometa. Najveći rast u poslovanju zabilježen je u 2011. godini kada je promet prešao brojku od 1,5 milijun kuna te u 2013. godini izlaskom na hrvatsko tržište. Prošla je godina završena rekordnim brojkama - 3,7 milijuna kuna prometa na razini grupe i 14 članova ekipe.

Zasigurno vaš put nije bio lak. Danas kada gledate na te početke koje su bile ključne spoznaje prvih godina poslovanja?

Tea: Kristina i Tjaša su poduzetništvu od samog početka pristupale neopterećeno i ni u jednom trenutku nisu razmišljale o tome da je samostalni poslovni put zahtjevniji ili riskantniji od zapošljavanja u nekoj drugoj, tuđoj tvrtki.

Njihov pristup nadahnuo je i mene. Kad sam se zaposlila, hrvatsko tržište nas još nije poznavalo, stoga smo prvo morali steći povjerenje klijenata – dakle, ono najteže. Kada smo pristupili hrvatskom tržištu, htjeli smo preslikati poslovni model koji je uspostavljen u ostalim europskim zemljama u kojima poslujemo i tu smo napravili najviše početničkih pogrešaka. Danas bi možda promijenila neke od svojih odluka. Naime, kad si mlad, poteze povlačiš brzo, a iskustvo donosi i dozu opreznosti.

Danas znamo tko smo, u čemu smo dobri i kako možemo najbolje pomoći našim klijentima. Naučili smo reći ne. Na početku poslovanja si taj luksuz nismo mogli priuštiti, morali smo preuzimati poslove iz različitih područja, stalno učiti i to nam je uzelo puno vremena. Često smo morali raditi i vikendima i praznicima kako bi nudili klijentima adekvatnu pomoć.

Jeste li se specijalizirali i u branšama poslovanja?

Tea: Da. Zanimljivo je da smo fokusiranjem poslovanja na manje područja odnosno sa specializacijom naš rast povećali, a ne ograničili. Bit našeg poslovanju je u razvijanju inovativnih projekata istraživanja i razvoja. Naša glavna konkurentska prednost je u prijavama na natječaje koje raspisuje Europska komisija (više-manje se radi o natječajima iz programa Horizon 2020 te o programima prekogranične suradnje).

Uspješnost predaje projekata koje kreiramo s našim klijentima je čak pet puta veća od prosjeka na razini EU, što nas jako veseli.

U Hrvatskoj smo poslovanje ograničili na pripremu dokumentacije za prijavu na natječaje iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te za savjetovanje kod dobivanja HAMAG-BICRO i HBOR kredita. Prije smo znali raditi i na poljoprivrednim natječajima, no sada smo te poslove povjerili vanjskom partneru.

Koje su vaše ključne karakteristike odnosno način rada koji su pripomogli ekspanziji tvrtke?

Tea: Za brzi rast je ključna ekipa. Svaki član našeg tima je vrlo odgovoran, samostalan, zna se snaći u stresnim situacijama kojih u našoj branši ima prilično, te daje svoj doprinos – u timu poput našeg, koji nije mali ali ni velik, ključna je povezanost svih članova i kontinuiteta u zapošljavanju. Pomažemo si, motiviramo se i na taj način uspješno predajemo projekte. Svaki od nas je dobar u nekom području i te smo prednosti naučili koristiti.
 

Mislim da naš uspjeh dugujemo upravo predanosti članova ekipe. Za svaki se projekt, bez obzira na njegovu financijsku vrijednost ili područje, potrudimo jednako.

Kad radimo s klijentima postanemo dio njihovog poduzeća, detaljno proučimo njihovo dosadašnje poslovanje i dajemo sugestije za nadogradnju projekata. Velik broj klijenata nam je izjavio da im upravo to najviše znači.

Cilj našeg poslovanja nije „štancanje“ projekata, nego cjelokupno poduzetničko savjetovanje. Projekte kreiramo na način da imaju realne mogućnosti da stvarnosti zažive.

Je li to i vaša glavna konkurentska prednost?

Tea: Da, svakako. Trud i, naravno, iskustvo. Natječajna dokumentacija je, posebice kada se radi o hrvatskim natječajima, obično jako šturo napisana, odgovore na konkretna pitanja jako je teško dobiti i u takvim se situacijama moramo osloniti na vlastiti osjećaj i savjet suradnika. Proteklo iskustvo igra veliku ulogu.

Od naših početaka do danas, napisali smo više od 800 projekata za više od 600 klijenata (poduzetnika, sveučilišta, znanstveno-istraživačkih organizacija) i sa svakim smo projektom naučili nešto novo. Vjerujemo da se znanje dijeli množenjem, zato si pomažemo unutar ekipe, ali i putem radionica za poduzetnike koje organiziramo barem dva puta godišnje.

Jedna od naših prednosti je i visok postotak uspješnosti.

Odobreno je više od 90 % projekata koje smo predali na nacionalne natječaje. Ako bi izračunali prosjek, u svakom mjesecu našeg poslovanja osigurali smo 1 milijun eura bespovratnih sredstava za naše klijente!

Tiko Pro ekipa zvuči super. Kako joj se pridružiti, na koji način odabirete nove suradnike?

Tea: Na osnovi našeg instinkta. Naobrazba i reference nisu uvijek presudne, važnije su nam vještine i volja za rad. Često uzimamo i studente na praksu - ako se pokažu marljivima, rado ih nakon prakse i zaposlimo. Važno je da su se kandidati samoinicijativni, spremni učiti, da im dinamičan i raznovrstan rad ne predstavlja problem.

Tražimo i osobe koje su dobre u međuljudskim odnosima i interakciji s klijentima. Naš cilj je i daljnji rast ekipe. Obujam našeg poslovanja se iz godine u godinu povećava, a slijediti ga svakako mora i povećanje ekipe. U kompleksnom poslu kao što je naš, važno je da su zaposlenici odmoreni, zadovoljni i spremni na kreativni proces – i minimalna greška može nositi krucijalne posljedice, stoga si ne smijemo dopustiti preopterećenost ekipe.

Bez obzira na to da se u projektnom sektoru uvijek nekako sve radi u zadnji čas, trudimo se maksimalno umanjiti napore unutar ekipe, ali i kod klijenta.

Kakvi su vaši planovi za budućnost? Kojem tržištu planirate pristupiti?

Tea: Zasigurno je prvo na popisu naših želja povećanje poslovanja u Austriji – austrijsko tržište je jako zanimljivo, lokacijski nam je blizu i mehanizam EU fondova na tom tržištu dobro funkcionira. Prve kontakte i projekte na tom tržištu smo već ostvarili, a dobar korak prema internacionalizaciji predstavlja i projekt ABS Network na kojemu surađujemo zajedno sa slovenskom tvrtkom Talum d.d., liderom u proizvodnji aluminija, te Tehnološkim sveučilištem iz Graza.

Što se tiče situacije u Hrvatskoj, nadam se da će se uskoro stabilizirati plan objave natječaja, poboljšati komunikacija ministarstva sa sektorom poduzetništva.

S obzirom na to da iz prve ruke znam na koji način funkcioniraju EU fondovi u drugim europskim zemljama, žalosti me da se u Hrvatskoj uvijek nešto smišlja na novo, tvrdoglavo ispočetka i da se premalo koriste primjeri dobre prakse ostalih država.

Dotaknimo se natječaja koji su otvoreni odnosno u najavi. Koje prilike čekaju poduzetnike do kraja 2018. godine?

Tea: U Bruxellesu će i dalje biti najaktualniji natječaj SME Instrument (1. faza  i  2. faza )koji nudi sufinanciranje visokotehnoloških i inovativnih projekata. Slijedeći rok za prijavu na fazu 1 je 7.11.2018., a na fazu 2 10.10.2018. Inače, prijave se zaprimaju periodično na cca. 3 mjeseca.

U Hrvatskoj je trenutno „najpoželjniji“ natječaj za sufinanciranje međunarodnih sajamskih nastupa (Internacionalizacija poslovanja MSP-ova ). Uskoro stižu i prvi ovogodišnji natječaji na temu istraživanja i razvoja. Jedan od njih (Inovacije novoosnovanih MSP-ova ) će biti namijenjen start-upovima, odnosno tvrtkama koje su mlađe od 3 godine. Sufinancirat će se zadnje faze u razvojnim procesima novih proizvoda, uključujući troškove plaća zaposlenika, tehnoloških usluga vanjskih partnera, materijala, razvojne opreme i sl.

Maksimalno sufinanciranje na projekt će biti predviđenih 1,5 milijuna HRK. Isto tako bi se trebali otvoriti natječaji koji će poticati suradnju između malih i velikih poduzetnika (GS Integrator ) te gospodarstva i znanstvene sfere (natječaj IRI ) – previše informacija o njima još nije poznato, ali u svakom slučaju bi se trebali sufinancirati projekti koji se uklapaju u područja hrvatske Strategije pametne specijalizacije.

Isto tako, još uvijek su na raspolaganju natječaji za sufinanciranje dobivanja CE oznaka (Certifikacijom proizvoda do tržišta ) te ISO i sličnih normi (Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom ), no s obzirom na to da su otvoreni do iskorištenja sredstava, poduzetnicima predlažemo što bržu prijavu.

Što sve mogu poduzetnici učiniti kako bi se na buduće natječaje što bolje pripremili?

Tea: Inicijalni kriterij za prijavu na bilo koji natječaj je čista potvrda porezne uprave te pozitivno poslovanje. Rijetko koji natječaj nudi 100 % sufinanciranje, stoga je jako bitno i osiguranje vlastitih sredstava za zatvaranje financijske konstrukcije projekta (ona se iskazuju putem zadržane dobiti, novčanih sredstava na računu i sl.).

Isto tako, uvijek naglašavamo poduzetnicima da ne kreiraju projekte za natječaje, nego da traže bespovratna sredstva za realne projekte koje bi realizirali i bez dodatnih poticaja, no možda u manjem opsegu ili u dužem vremenskom periodu.

Posebnu pažnju tvrtke moraju posvetiti i svojim registriranim djelatnostima – puno puta nam se javljaju poduzetnici čija glavna registrirana djelatnost prema NKD-u ne održava njihov stvarni djelokrug poslovanja. Dobrim pregledom registriranih djelatnosti olakšava se i pristup EU fondovima jer je lakše provjeriti inicijalne uvjete za prijavu. Što se tiče istraživačko-razvojnih natječaja, prije nego što se odlučite za prijavu, napravite konkurentsku analizu.

Naime, u puno navrata nas kontaktiraju poduzetnici koji tvrde da imaju inovaciju, a već u brzom pregledu interneta shvatimo da postoji više inačica njihovog rješenja koja su ponekad čak i patentirana.

I mala reklama za kraj – na našem webu  redovito objavljujemo najave natječaja i ostale aktualne novosti iz svijeta EU fondova koje prosljeđujemo i putem našem newslettera. Kontakt  s nama će im zasigurno donijeti korisne i provjerene informacije iz prve ruke.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox