10 stvari koje nikada ne smijete reći šefu

Odnos sa šefom dosta je "zeznuta" stvar. Ponekad radite s cool šefom, pa s njim nema problema, a možete ostvariti i blizak odnos, a ponekad radite s pravim "pacijentom". Pa ipak, postoje neke stvari koje niti jedan šef ne voli čuti. Courtesy of portal askmen.com.

 

1. Uzdah - Znate onaj dugi, teški uzdah tipa "stvarno mi se to ne da raditi" ili "ovo je tako dosadno" koji uputite šefu nakon što vam da novi zadatak. Da, iako ovaj uzdah ne uključuje nikakve riječi, zapravo jako puno kaže pa ga jednostavno prešutite.

2. Ne plaćate me dovoljno za ovo - Ovakva izjava može eventualno rezultirati odgovorom "Pa onda daj otkaz!", i šef bi u svakom slučaju bio u pravu. Dobro, ako imate magisterij, zaposleni ste na mjestu savjetnika za financije, a vaš šef vam dođe s idejom da odete prošetati njegovog psa, imate naše dopuštenje, ne da kažete ovo, nego da date otkaz i još mu izbušite gume na autu:)) (šalimo se naravno).

3. Tako sam se "zgazio" sinoć - Da, ovakve izjave ostavite za frendove s kojima ste se "zgazili" sinoć. Šef ne treba znati vaše navike opijanja, a i ne mora znati da taj dan planirate biti ekstra neproduktivni. A ako su vam ovakva "gaženja" prešla u naviku, možda da potražite pomoć liječnika? To naravno nemojte reći svom šefu:).

4. Poslat ću vam request na Facebooku-u - O Bože, ovdje ide jedno veliko NE. Nikada, ni pod kojim okolnostima nemojte sa šefom biti prijatelj na društvenoj mreži. Može on biti cool koliko god hoće i možete biti u dobrim odnosima, ali on je ipak vaš šef i ne mora gledati fotke s izlaska povezanog s brojem 3.

5. Pa zar to ne znaš, pa to je luk i voda - Kad kažete svom šefu ovako nešto dok vas traži savjet, drugim riječima mu zapravo govorite: Koliko glup moraš biti da to ne znaš? A to ne želite govoriti svom šefu, jelda?

6. Jel ovo stvarno treba napraviti? - Ako vam šef da da nešto napravite, onda to napravite. Naravno da ćete pitati kako, dokad i sl., ali pitati ga treba li uopće napraviti ono što vam je zadao? Reći ćemo samo: Šutnja je zlato.

7. To nije u opisu mog posla - Nije ni surfanje po Facebooku ili pričanje s dragim/om na telefon pa to ipak radite zar ne? Ako vas šef zamoli da napravite nešto "izvan okvira", učinite to. Možda naučite nešto novo, a možda će vas šef i više cijeniti zbog toga, naročito ako posao obavite kvalitetno.

8. To nije moj problem - Vaš šef to vjerojatno već zna, ali treba mu netko na koga se može osloniti i u trenutku krize, "frke". Nekoga tko će biti odrasla osoba i pomoći u rješavanju problema čak i onda kad "to nije njegov problem".

9. I oni nisu mogli bolje od ovog? - Ovo je tipičan "frajerski" odgovor koji omalovažava nečiji trud i rad, a osoba koja ga daje djeluje prepotentno i arogantno. Ako i imate posla s nečijim "lošim rješenjem", probajte se snaći bez ovakvih komentara.

10. To se ne može napraviti - Nitko nije Superman, ali šefovi vole Superman-e u uredu. Sve se može napraviti, jedino je stvar u tome koliko se kome da. Razmislite, ponudite rješenje ili eventualno alternativu. Ako ne možete odmah nešto riješiti, recite šefu da ćete razmisliti pa ćete mu što prije javiti. Svidjet ćemu se što se trudite, preuzimate inicijativu i nudite pametno rješenje/alternativu. (MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox