200% skuplje ponude kako bi poslove dobila Fimi Medija

Istražitelji su rekonstruirali do najsitnijih detalja načine kako su direktori HAC-a i ARZ-a u dogovoru s Barišićem i Nevenkom Jurak izmišljali i dogovarali poslove za Fimi mediju. Sustav izvlačenja novca bio je toliko dobro razrađen da se stječe dojam kako su se glavni glumci te predstave bavili samo time, navodi Večernji list.

 

Tri glavna načina na koja se preko Fimi medije izvlačio novac iz HAC-a i ARZ-a:

Lažirani pozivni natječaji
Fiktivni računi
Izbjegavanje javne nabave

 

Čelnici tih dviju tvrtki – Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Zlatko Korpar i Josip Sapunar – uhićeni su prošli tjedan zbog sumnje da su tvrtki Nevenke Jurak preko HAC-a isplatili oko 23,5 milijuna kuna, a preko ARZ-a oko 3,5 milijuna kuna, na način da su organizirali pozivne natječaje za tvrtke koje je preporučila sama Jurak, piše Večernji list.

Jednu od glavni uloga igrala je i Anita Lončar Pepeš, koja je preko svoje tvrtke Ani Lon davala skuplje ponude na pozivnim natječajima, kako bi tvrtka Nevenke Jurak bila najpovoljnija. Osim nje, bitnu ulogu imala je i tvrtka Onida Bojana Dimića, Onida. Ista je, skupa s Ani Lon, izdavala fiktivne račune za imaginarne poslove koje su ''odradili'' za Jurak, a zatim bi te iste račune Fimi medija prikazivala kao troškove za poslove koje je obavila za HAC, piše Večernji list.

Postoji nekoliko primjera za izvlačenje novca, a jedan je i ugovor HAC-a s Fimi medijom za promidžbeni materijal za ENC uređaje iz 2008. godine. Posao je pogođen za 587.000 kuna, a Jurakova je izdala Hac-u račun od 770.000 kuna, uz dvije lažne fakture Ani Lon i Onide od ukupno 360.000 kuna.

Lažne su fakture također izdavane i kod otvaranja autocesta koje je HAC dogovarao s Fimi medijom. Tako je 2008. bez ikakvog natječaja sklopljen ugovor za svečanost otvaranja u fiktivnoj vrijednosti od 980.000 kuna, dok se stvarni trošak bio 509.000 kuna. Svečana otvaranja su se plaćala preko izvođača radova kako bi se izbjegao javni natječaj.

Usto, cijene po kojima je Fimi media organizirala te svečanosti bile su napuhane i do 200 posto, piše Večernji list. (S.J.)


 

Izvor: Večernji list, izdanje 25.11.2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox