2011. bit će u znaku smartphonea i tablet računala

U svijetu ove godine više od polovice prodanih računala neće biti osobna računala nego uređaji poput smartphonea, tablet računala i notebookova kojih se predviđa prodati više od 400 milijuna, a u svijetu telekomunikacija uz to će prevladati i porast broja korisnika društvenih mreža na više od milijarde.

Podaci su to najnovijeg istraživanja  konzultantske tvrtke Deloitte "Trendovi u telekomunikacijama u 2011."

Zanimanje za tablet računala

Analitičari predviđaju da će ove godine prevladati prodaja tablet računala koja će više od 10 milijuna ili više od 25 posto ukupne prodaje kupiti tvrtke, čime će nadmašiti rast potražnje privatnih korisnika.

No, za razliku od svijeta, u Hrvatskoj se još slabo traže tablet računala, dok prodaja notebookova i pametnih telefona raste.

Facebook i dalje prvi

Vezano za društvene mreže pogotovo Facebook koji je dominantan u svijetu, Ljuština je istaknuo da se ove godine očekuje više od milijardu korisnika što je nevjerojatan rast, a to će dovesti i do velikog porasta oglasa na tim mrežama na oko dvije milijarde od čega će očekivani prihod biti oko 4 milijarde dolara.
Za Hrvatsku je rečeno da trenutno ima 1,3 milijuna korisnika Facebooka, što je porast od oko 30 posto u zadnjih pola godine.

Trend rasta te mreže kako u svijetu tako i u Hrvatskoj se nastavlja te ona postaje sve bliže tradicionalnim medijima poput televizije koja je unatoč svim crnim prognozama ostala dominantan medij.

Investicije u LTE tehnologiju

Od globalnih trendova za infrastrukturu u telekom sektoru istraživanje je najznačajnije mjesto dalo investicijama u LTE tehnologiju kao četvrtu generaciju mobilnih telekomunikacija.

Ove godine u svijetu 130 telekom operatora provodi testiranje te tehnologije, među kojima i hrvatski T-Mobile i Vipnet, a očekuje se da će ih 30 u svijetu komercijalno ove godine pustiti u rad te mreže. (Hina/JK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox