2016. – važna poslovna godina za Arena Centar

Arena Centar, najveći trgovački centar u Zagrebu, doživio je jednu od najvažnijih poslovnih godina od svog otvaranja 2010. Arena Centar potvrdio je svoju jasnu vodeću ulogu u sektoru trgovačkih centara, povećavši promet trgovina za 10 % u usporedbi s 2015. i privukavši preko 9 milijuna posjetitelja. Tijekom prošle godine, NEPI - New Europe Property Investment plc – vodeća grupacija za investicije i razvoj nekretnina u srednjoj i istočnoj Europi – kupila je Arena Centar.

Arena Centar je imao snažne rezultate tijekom 2016. Najmovi prostora rezultirali su 95-postotnom popunjenošću prostora. Najsnažniji su rezultati bili u prometima trgovina zakupaca, s povećanjem od 10 %, i u potrošnji posjetitelja, koja se povećala za 7 %. Promet i potrošnja posjetitelja pokazuju kontinuiran stabilan rast, što je rezultat usmjerene poslovne i marketinške strategije koja odgovara oporavku lokalnoga gospodarstva.

Što se tiče ponude brendova, Arena Centar je potvrdio svoju poziciju najboljeg centra za ulazak brendova koji su ili novi na tržištu ili snažni međunarodni brendovi. U 2016. su se u Arena Centru otvorile 22 nove trgovine, među kojima prednjače tematski uređen restoran Old Wild West i prva NYX Professional Makeup trgovina u Hrvatskoj. Nedavno je, kao treći u svijetu svoje vrste, u mješavinu zakupaca dodan i Samsung Experience Store. Nova otvaranja bila su popraćena s 13 važnih proširenja, uključujući tri Inditexova dućana (Zara, Bershka i Pull&Bear).

GfK Centar za istraživanje tržišta[1] u svibnju 2016. potvrdio je visoku razinu zadovoljstva kupaca. Zadovoljstvo kupaca  proizlazi iz ozračja trgovačkog centra (čistoća, radno vrijeme), kina, dostupnosti parkinga te dobre ponude trgovina i proizvoda. Dodatno se odražava duljinom posjeta i trošenjem tijekom posjeta: posjetitelji prosječno potroše jedan i pol sat u Centru, a više od 75 % njih tijekom svoje posjete odluči se na kupovinu.

U studenom 2016. NEPI je kupio Arena Centar s 62.100 m2   ukupne bruto površine za iznajmljivanje, kao i 4,4 ha pripadajuće zemlje. Cijena je iznosila 237,5 milijuna eura, što ju čini najvišom transakcijom u južnoistočnoj Europi dosada. NEPI je započeo s implementiranjem  menadžerskih  i operativnih  vještina  u Centru, s ciljem optimizacije i povećanja  vrijednosti imovine  kako bi se dodatno osnažila  vodeća pozicija Arena Centra na tržištu u regiji. U planu su  i daljnja  poboljšanja  ponude zabave i komercijalne ponude  novim brendovima.  

Marius Barbu, Asset Manager, NEPI, naglasio je: „Arena Centar i NEPI na tržište donose najvišu kvalitetu, uz izvanrednu komercijalnu vrijednost, svijetlu budućnost koju jamči nova akvizicija i jedinstvenu ponudu za  zajednicu. Planiramo dodatno povećati vrijednost imovine i ponuditi javnosti jedinstveno i neusporedivo odredište za kupnju i zabavu dovođenjem novih modnih marki i poboljšanjem ponude zabave. Postojećim kapacitetima namjeravamo dodati 6.000 m2 GLA ukupne bruto površine za iznajmljivanje,   i planiramo širenje oko trgovačkog centra novim objektima, s namjerom bolje povezanosti sa susjednom Arenom Zagreb.“

U prvom kvartalu 2017. očekuju se  nova važna otvorenja u Centru. MAC Cosmetics i brzorastuća hrvatska tvrtka Family upravo ovdje otvaraju svoje nove trgovine.

O Arena Centru
Arena Centar drži vodeće mjesto na hrvatskom tržištu trgovačkih centara, sa  preko 200 trgovina, uključujući mnoge međunarodne modne marke, poput globalnih kompanija Inditexa (sa 6 trgovina) i H&M-a, kao i preko stotinu drugih modnih marki. Mješavina zakupaca uključuje Intersparov hipermarket, međunarodne prehrambene lance, uključujući Burger King, KFC i McDonald's, mnoge druge međunarodne brendove, kao što su Apple, Hewlett-Packard, Old Wild West, Lego, Pandora, Samsonite, Sony, Swarovski i mnogi drugi. U Centru se također nalazi Cinestar Multiplex Cinema s prvim IMAX kinom u regiji i Samsungovo 4DX Exclusive kino. Od svog otvaranja 2010. godine, Arena Centar godinu za godinom raste, privlačeći sve više posjetitelja i zakupaca. Arena Centar također je postao dijelom zagrebačkog iskustva za sve turiste koji dolaze u posjet tijekom godine. Turisti čine čak 14 % godišnjih posjetitelja Centra.

O NEPI-ju
New Europe Property Investments plc bavi se ulaganjem i razvijanjem nekretnina te se nalazi na glavnom popisu („Main Bord“) johanesburške burze (JSE) i na uređenom tržištu bukureštanske burze (BVB). NEPI je najdinamičnija investicijska i razvojna kuća za nekretnine u istočnoj i srednjoj Europi koja posjeduje najveću mrežu prodajnih centara u Rumunjskoj te se trenutačno širi u istočnoeuropske i srednjoeuropske zemlje. Više informacija dostupno je na www.nepinvest.com.

(PS/Z.R.)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox