230.000 eura za borbu protiv krivotvorenja novčanica

U okviru programa EU za Hrvatsku IPA 2008 otvoren je twinning-light projekt "Razvijanje efikasnog sustava za borbu protiv krivotvorenja novčanica i kovanica u Hrvatskoj" vrijedan 230.000 eura.


Projekt provodi HNB uz pomoć Središnje banke SR Njemačke i u suradnji sa Češkom narodnom bankom, a financiraju ga s 90 posto EU, te s 10 posto HNB. Provedba bi trebala završiti u roku šest mjeseci.

To je prvi twinning projekt u kojem se HNB javlja kao nositelj, a cilj mu je osigurati efikasno djelovanje sustava za borbu protiv međunarodnog kriminala na području krivotvorenja novčanica u Hrvatskoj u skladu sa standardima EU, istaknuo je zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić.

U HNB-u je već razvijen dobar sustav za borbu protiv krivotvorenja novčanica i kovanica, no twinning-light projekt trebao bi ga dodatno unaprijediti, dodao je Vujčić.

 

Korist za sve institucije uključene u sustav

Glavne komponente projekta su razvijanje internih procedura za provedbu pravnog okvira i unapređenje metodologije, razvijanje administrativnih kapaciteta, te usklađivanje Aplikacijskog sustava za registraciju krivotvorina sa Sustavom nadzora krivotvorina.

Izravni korisnik projekta je HNB, ali koristi će imati i sve institucije uključene u sustav borbe protiv krivotvorenja novčanica u Hrvatskoj, pa je stoga projekt od posebnog interesa za Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u sklopu MUP-a.

Twinning projekti, kao instrumenti pomoći zemljama kandidatima za ulazak u EU, pokazali su se kao najbolji način prenošenja znanja i prakse, te promicanja suradnje stručnjaka iz zemalja članica EU i zemlje kandidata, ustvrdila je ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Marija Tufekčić.

U pretpristupnom razdoblju u Hrvatskoj je ugovoreno 109 twinning projekta ukupne vrijednosti 76 milijuna eura. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox