8 milijuna kuna za poticaj avioprijevoza u Hrvatskoj

U splitskoj zračnoj luci potpisana su 94 ugovora u vrijednosti od 8 milijuna eura. Time se udruživanjem sredstava javnog i privatnog turističkog sektora planira promižbenim aktivnostima poticati povećanje broja dolaska gostiju u Hrvatsku zrakoplovima.

 

Ugovore iz Akcijskog plana hrvatskog turizma za 2011., koji se odnose na program "Krila Hrvatske", potpisali su predsjednik Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić te predstavnici županijskih turističkih zajednica, predstavnici turoperatera i privatnih turističkih agencija u nazočnosti ministra turizma Damira Bajsa.
Želimo sa danas potpisana 94 ugovora tijekom 2011. godine u Hrvatsku dovesti gotovo 650.000 avioturista, što je za četvrtinu više no prošle godine - rekao je Bajs.

Teška 2011-ta

Po riječima ministra, u Hrvatsku 90 posto turista dolazi prometnicama, a potpisanim se ugovorima želi dati poticaj većem broju dolaska turista zrakoplovima, omogućiti otvaranje novih avio linija i novih avioprijevoznika koji bi letjeli za Hrvatsku. Bajs je kazao kako će 2011. godina biti teška jer se i u Europi očekuje turistički porast samo do 2 posto te da je Hrvatskoj cilj ponoviti prošlogodišnje rezultate.

Na upit hoće li aktualne poteškoće u Tunisu preusmjeriti avio-turiste u Hrvatsku, ministar Bajs je rekao kako je, bez obzira na poteškoće u Tunisu, za Hrvatsku važno da njene turističke mjere budu kvalitetne i pravovremene. Bez uvođenja novih avio-linija ne vjerujem da bi bilo koji turist došao u Hrvatsku ako bi odlučio promijeniti Tunis u neku drugu destinaciju - dodao je.
Na novinarski upit o terorističkim prijetnjama koje su učestale diljem svijeta, ministar Bajs je kazao kako se nada da će Hrvatska i tijekom 2011. godine ostati sigurna destinacija. Podsjetio je kako je na svjetskoj turističkoj ljestvici Hrvatska u posljednje dvije godine napredovala sa 38. na 34. mjesto.

Modificirani ugovori

Niko Bulić je u izjavi novinarima objasnio da su danas potpisani ugovori "nešto modificirani" u odnosu na prošlogodišnji sličan model. Prošle su godine potpore bile po dovedenom putniku, no kako je na to osjetljiva Europska komisija, sada su programi usklađeni tako da se kupuje oglasni prostor promovirajući destinacije u Hrvatskoj u tim programima kako bi interes organizatora putovanja bio veći u prodaji onoga što se odnosi na Hrvatsku, kazao je.

Napominje i kako će tijekom ove godine na razini HTZ-a biti nešto manje sajamskih nastupa diljem svijeta, ali to neće smanjiti hrvatsku turističku prezentaciju jer će županijske turističke zajednice moći sudjelovati na sajamskim manifestacijama.

Bulić je najavio da će se pojačati prezentacije hrvatske turističke ponude primjerice u Turskoj, Rusiji, Ukrajini i Poljskoj, nastaviti snažan angažman u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Sloveniji, Češkoj te da će Hrvatska biti i zemlja partner na ovogodišnjem beogradskom turističkom sajmu krajem veljače. (Hina/MJ)

 

Foto: www.mint.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox