9 milijuna kuna pomoći hrvatskom pčelarstvu

Nacionalnim pčelarskim programom, koji je Vlada usvojila početkom mjeseca, određeno je da će pčelarima do 31. prosinca ove godine u potpunosti biti isplaćeno 9 milijuna kuna za lijekove i tehničku pomoć, kojoj je pridruženo i seleće pčelarstvo, izvijestili su iz Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS).

 

Ističu i kako će od 2012. pčelari imati pravo na 18 milijuna kuna potpora godišnje, raspodijeljenih u šest poticajnih mjera - za suzbijanje varooze pčela, kontrolu kvalitete meda, obnavljanje pčelinjeg fonda, racionalizaciju troškova selećeg pčelarstva, tehničku pomoć pčelarstvu i primijenjena istraživanja u pčelarstvu.

Sukladno programu, aktivnosti za provedbu mjere zdravstvene zaštite - borba protiv varoe u punom su jeku, tako da će do kraja ovog tjedna više od 4,5 tisuće hrvatskih pčelara preuzeti subvencionirani lijek (VMP – veterinarsko medicinski preparat) za suzbijanje varooze pčela, u vrijednosti od 6,6 milijuna kuna.

Kako bi u što kraćem roku pčelari dobili lijek protiv varoe, distribucija se istovremeno odvija u nekoliko hrvatskih županija, a danas je za 500 pčelara krenula i u gradu Zagrebu, ističu u HPS-u. Pravo na poticaje imaju pčelari koji su upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, koja se nalazi na internetskoj stranici Hrvatskog pčelarskog saveza www.pcela.hr. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox