9 opasnih aplikacija na Facebook-u... a vama se čine bezopasnima

Već smo pisali o tome kako Facebook može biti zaista opasno mjesto. I kad je u pitanju pedofilija, krađa vašeg identiteta ili pak nešto drugo. Liderpress.hr je pak popisao 10 najčešćih prijevara na koje treba pripaziti kada je u pitanju korištenje ove društvene mreže.

 

1. My Total Facebook Views
Riječ je o aplikaciji koja prikazuje koliko ljudi je pregledalo vaš profil, a od vas traži ispunjavanje ankete kojom se daje pristup vašim podacima s profila. Time omogućavate  širenje zloćudnog softvera vašim korisničkim računom dok prevaranti zarađuju.

2. Facebook 'phishing' stranice
Haker upadne na račun nekog korisnika i preko njega postavlja linkove na zidove njegovih tipa „Pogledajte ovu vašu smiješnu snimku!“. Link koji ćete kliknuti vodi vas na lažnu Facebook stranicu za prijavu pa je najbolje da svaki put kada vidite Facebook stranicu za prijavu, tu stranicu napustite i u tražilicu upišete www.facebook.com.

3. Koobface crv
Primit ćete poruku navodno od jednog prijatelja tipa „Moj prijatelj te uhvatio na skrivenoj kameri“ s linkom na stranicu poput YouTubea. Ako kliknete na video ponudit će vam se opcija da „nadogradite svoj Flash player“ i skinete datoteku u kojoj se zapravo nalazi Koobface crv. Ako instalirate datoteku vaše računalo će se automatski prijaviti na Facebook i poslati sličnu poruku vašim prijateljima, tako da ne skidajte nikakve datoteke nakon što kliknete na link i općenito izbjegavajte takve linkove.

4. FarmVille prijevare
Aplikacije u igri FarmVille poput English Stars Sheep, Kung Fu Duck i Visit England zapravo su prijevare. Prijeđite mišem preko linka i ako vas upućuje na facebook stranice ili aplikacije koje nisu povezane s FarmVilleom, to je prijevara.

5. IQ kviz oglasi
Ako općenito instalirate aplikacije na svoj profil, vjerojatno ćete naletiti i na IQ kviz oglas. Kada kliknete na njega od vas će se tražiti da odgovorite na 10 jednostavnih pitanja, a za rezultate morate upisati svoj broj telefona. Ako to učinite, na vaš će se telefonski račun svaki mjesec dodavati 10 dolara.

6. Tko vam gleda profil? (See Who Viewed Your Profile)
Ovo, dakle uvid u to tko kome gleda profil, protivi se sigurnosnoj politici Facebooka tako da oni to sigurno ne bi kreirali i odobrili. Ne upotrebljavajte takve aplikacije.

7. Western Union prijevara
Ako dobijete poruku navodno od jednog od vaših prijatelja koji je zapeo u inozemstvu, opljačkan, bez lisnice i treba novac kako bi se vratili kući. Dajte molim vas, u ovom slučaju je lopov vjerojatno ukrao račun vašeg prijatelja i pokušava iz neke naivčine izvući novce. 

8. Facebook nagrada (Facebook Grant Award)
Elektronska poruka ovog tipa, koja vas uvjerava da vam Facebook daje neku nagradu, navodi korisnike da preuzmu svoju nagradu pritiskom na link na kojem se opet traže vaši podaci ili uplata novca. To naravno nemojte raditi.

9. Mladić ubio svoju djevojku
Ako kliknete na vijest tipa „susjed je ubio svoju curu“ na Facebooku automatski ćete svojim prijateljima poslati slične poruke i čime se povećava vjerojatnost da netko klikne na takvo nešto. Izbjegavajte i to. 

Uglavnom, izbjegavajte sve sumnjive linkove i bilo kakvo skidanje datoteka s Facebooka. Ako slučajno postanete žrtvom ovako nečega, promijenite šifru na Facebooku odmah. (MJ)

 

Izvor: www.liderpress.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox