Abas i Barak se sastali u Jordanu

Palestinski predsjednik Mahmud Abas sastao se prošli tjedan s izraelskim ministrom obrane Ehudom Barakom, priopćili su u ponedjeljak palestinski dužnosnici, a Reuters podsjeća da se radi o prvom Abasovu javno priznatom sastanku s dužnosnikom izraelske vlade u posljednjih gotovo godinu dana.

 

Abas je članovima Revolucionarnog vijeća Fataha rekao da je Barak tražio da se sastanu u Jordanu kako bi razgovarali o mogućnosti nastavka pregovora koji su propali prije godinu dana zbog širenja židovskih naselja. Na sastanku nije postignut nikakav napredak - kazao je dužnosnik Fataha. Izraelsko ministarstvo obrane nije imalo komentara kada je riječ o tom sastanku.

Kako je mirovni proces zapao u slijepu ulicu, Abas namjerava od UN-a na sastanku Opće skupštine krajem mjeseca u New Yorku zatražiti potvrdu palestinske državnosti. Tome se protive Izrael i njegov najvjerniji saveznik SAD. Izrael smatra da je to pokušaj da se potkopa njegov vlastiti legitimitet, dok SAD drži da to ne bi pomoglo u uspostavi bilateralnih pregovora. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox