Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja: Vlada je u pravu, PR agencije nisu

Odluke Vlade nisu u suprotnosti s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, odnosno da zabranom korištenja PR usluga od strane tijela državne uprave, pravnih osoba i trgovačkih društava u pretežitom ili većinskom vlasništvu Republike Hrvatske nije spriječeno ograničeno ili narušeno tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu pružanja usluga odnosa s javnošću odnosno PR usluga", stoji u mišljenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Naime, HUKA smatra da su Odlukom Vlade RH, agencije za odnose s javnošću dovedene u nepovoljan položaj na tržištu u odnosu na druge pružatelje intelektualnih usluga. Nikada brži AZTN zaključio je kako Vladu izvlači točka II. te odluke koja kaže da se PR agencije mogu iznimno angažirati kada je riječ o  projektima, programima i aktivnostima većeg opsega i gospodarskog značaja.

Naime, kako proizlazi iz teksta Odluke ni jednom poduzetniku ili grupi poduzetnika koji pružaju spomenute usluge na ovom tržištu nije dano isključivo pravo ili mogućnost pružanja tih usluga tijelima državne uprave i ostalim subjektima iz točke I. Odluke, čime bi ih se dovelo u tržišno povoljniji položaj u odnosu na ostale poduzetnike odnosno čime bi se ostale poduzetnike koji pružaju te usluge dovelo u neravnopravan položaj na ovom tržištu, već se radi o odluci koja sukladno točki I. na isti način pogađa sve agencije koje obavljaju poslove odnosa s javnošću (PR usluge), smatra AZTN dodajući kako nije narušeno tržišno natjecanje između agencija za odnose s javnošću i u odnosu na pružatelja ostalih intelektualnih usluga na hrvatskom tržištu, prenosi index.hr(sh)

Foto:Marko Lukunic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox