Agrokor otpušta, a radnicima Konzuma režu nagrade i prijevoz?

Unatoč dugotrajnim pregovorima između sindikata i Uprave Konzuma niti u šestom pokušaju nije postignut dogovor. Uprava Konzuma traži da se jubilarne nagrade smanje na neoporezive iznose, a trošak prijevoza ograniči na najviše 700 kuna mjesečno.

Na sastanku održanom u ponedjeljak razgovaralo se o mogućim promjenama ali do toga na kraju nije došlo.  Iako su na ranijim sastancima zahtjevi Uprave Konzuma bili da se smanje iznosi za jubilarne nagrade kao i za troškove prijevoza, iz koncerna Agrokor je jučer uoči sastanka poručeno drugačije. Kompanije Agrokor koncerna imaju potpisane kolektivne ugovore sa sindikatima. Ugovorena prava po kolektivnim ugovorima neće se smanjivati. Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine iznenađena je ovakvim odgovorom, i kaže da su i u ponedjeljak pred njih stavljeni isti zahtjevi, no da nemaju mandat od svog članstva, što je u slučaju Konzuma više od 5500 ljudi, da mijenjaju njihova materijalna prava. Da bi to mogli moramo provesti glasovanje. Još uvijek nismo dobili podatke o kolikim bi se uštedama radilo. Želimo vidjeti brojke i onda ćemo zauzeti stav, kazala je Mišeljić.

Uprava Konzuma traži da se jubilarne nagrade smanje na neoporezive iznose dok bi se trošak prijevoza ograničio na 700 kuna. Mišeljić kaže da ne mogu prihvatiti bilo kakvo smanjivanje postojećih materijalnih prava jer se plaće u Konzumu nisu povećavale već pet godina, piše tportal.hr

To su pokušavali nadoknaditi kroz povećavanja drugih materijalnih prava. Iako Uprava Konzuma nije tražila smanjivanje plaća, stav je sindikata krajem prošle godine bio da se traži povećanje plaća i to od barem 10 posto. Takvu je reakciju izazvalo lanjsko povećanje plaća za 10 posto u trgovačkom lancu Idea, u Srbiji, čiji je vlasnik također Agrokor. 'Shvatili smo da je povećanje plaća u situaciji kad maloprodaja bilježi ovakav pad u Hrvatskoj nemoguća misija', rekla je Dragica Mišeljić.

U kuloarima se u posljednje vrijeme priča da je Ivica Todorić ozbiljno započeo s rezanjem troškova zaposlenika. Navodno su u Agrokorovim tvrtkama već krenuli sa smanjenjem plaća srednjem menadžmentu za pet posto, dok su visokopozicioniranima primanja smanjena za 15 posto. U mirovinu se odmah šalju svi oni djelatnici koji su za to stekli uvjete, doznajemo iz više izvora. To, međutim, demantiraju u Agrokoru te pojašnjavaju da nema govora o nekom značajnijem obimu već se radi o određenim korekcijama stimulacija i to prvenstveno za djelatnike Uprave samog koncerna, što bi u odnosu na njihov ukupan broj bilo niti 0,5 posto. (HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox