Aktere afere "Planinska" Vlada odabrala za "čisti start"

Posao analize stanja u najvažnijim i najvećim ministarstvima, javnim poduzećima i ustanovama Vlada je između ostalog povjerila i Inženjerskom birou Mladena Mlinarevića koji je izradio lažnu procjenu vrijednosti zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu zbog čega se sprema optužnica protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, Petra Čobankovića i Stjepana Fiolića.

Inženjerski biro je zgradu u Planinskoj procijenio na 8,4 milijuna eura, a od toga zemljište na 31 milijun kuna, iako je njegova realna cijena bila 4,8 milijuna kuna, piše Večernji list.

 Na poticaj Ive Sanadera Ministarstvo regionalnog razvoja koje je tada vodio Petar Čobanković, 2009. godine je od Hypo leasinga kupilo zgradu u Planinskoj za osam milijuna eura čime je državni proračun oštećen za 26,4 milijuna kuna budući da je njezina vrijednost bila precijenjena.

Kupnja zgrade u Planinskoj po dvostruko većoj cijeni od, od one po kojoj ju je kupio HDZ-ova Stjepan Fiolić išla je preko Hypo leasinga, kako bi se „sakrio“ identitet pravog vlasnika.

List piše da je Mladen Mlinarević poznat i po tome što je organizirao sastanak direktora Osiejk Koteksa Drage Tadića i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina kako bi se suca pokušalo podmititi da smanji kaznu Branimiru Glavašu za ratni zločin.

Mlinarević nije htio komentirati kako će moći vjerovati analizi njegovog biroa, s obzirom da je upleten u aferu Planinska te je dodao da njegova tvrtka radi „profesionalno i pošteno“. (jk)

 

 

Foto: Ilustracija

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox