Američki vrh i vojska na Gmail-u: Spriječena krađa e-mail računa

Haker koji je najvjerojatnije stacioniran u Kini pokušao je provaliti u stotine Googleovih računa elektronske pošte, među kojima su i adrese dužosnika američke vlasti, kineskih aktivista i novinara, izvijestila je u srijedu ova internetska kompanija.

 

Nepoznati počinitelj, za kojeg se pretpostavlja da je iz kineskog grada Jinan u provinciji Shandong, nedavno je pokušao upasti u elektronsku poštu kradući lozinke, no Google je otkrio i onemogućio ga u toj namjeri, izvijestila je najveća tvrtka za pretraživanje weba na svom službenom blogu.

U toj kompaniji ističu da je haker do korisničkih podataka, odnosno privatnih lozinki, došao prijevarom, tražeći podatke pod izgovorom pružanja pojačane sigurnosti na internetu. Naglašavaju da preuzimanje adresa nije bilo rezulat sigurnosnih problema u Googleu te da njihovi unutarnji sustavi nisu zahvaćeni upadom.

Meta hakerskog upada bile su privatne Gmail adrese stotina korisnika, među kojima su viši američki državni dužnosnici, kineski politički aktivisti, dužnosnici nekoliko azijskih zemalja među kojima je i Južna Koreja, vojno osoblje i novinari. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox