Amerikanci: Najgore tek dolazi

Amerikanci strahuju za ekonomsku budućnost zemlje i velika većina smatra da Sjedinjene Države idu krivim smjerom, a gotovo polovica da najgore tek dolazi, pokazala je anketa Reutersa i Ipsosa.

 

Anketa odražava rastuću nervozu građana zbog gospodarskog stanja u zemlji, smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a, pada vrijednosti dionica i visoke stope nezaposlenosti od 9,1 posto. Predsjednik Barack Obama pretrpio je teške političke udarce u višetjednoj debati s republikancima oko povećanja državnog duga, a negativni stavovi o nacionalnom gospodarstvu zabrinjavajući su znakovi za njegov reizbor 2012. Postotak građana koji ga podupiru pao je na 45 posto s 49 posto protekloga mjeseca, pokazala je anketa koja se provodila od prošlog četvrtka do ponedjeljka. Potpora Obaminu prethodniku, predsjedniku Georgeu Bushu, nikada nije pala ispod 46 posto 2004., godine njegova reizbora.

Anketa Reutersa i Ipsosa pokazala je da 73 posto Amerikanaca vjeruje da SAD idu krivim smjerom, a tek svaki peti ispitanik ili 21 posto misli da se nalazi na pravom putu. Anketa je također utvrdila da 47 posto građana SAD-a drži kako najgore za američko gospodarstvo tek dolazi, što je povećanje od 13 posto u odnosu na prošlu godinu. To je ujedno i najveća stopa zabrinutosti za budućnost gospodarstva od ožujka 2009. i vrhunca krize kada je iznosila 57 posto. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox