Antikorupcijsko vijeće o javnim nabavama

Javne nabave u Hrvatskoj u prosjeku iznose 40 milijarda kuna na godinu, a po po procjenama Europske komisije, u Hrvatskoj i zemljama EU-a deset posto novca može se izgubiti na korupcijskim rizicima, upozoreno je na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije.

 

Po podatcima iz izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti uprave za sustav javne nabave ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, koje je podnio državni tajnik u ministarstvu Robert Markt, u 2010. kroz postupak javne nabave prošlo je 20 milijarda kuna.

Predsjednik vijeća Željko Jovanović rekao je kako zabrinjava podatak da je od 20 milijarda kuna vrijednosti javne nabave bilo žalbi za 12 milijarda kuna. Ana Lovrin je ustvrdila pak da žalbu svatko može podnijeti, ali pravi bi pokazatelji bili završeni postupci u kojima su te želbe podnesene.

Osvrnuvši se na sadržaje natječaja, članica vijeća Smiljana Škugor-Hrnčević napomenula je kako se u natječajnoj dokumentaciji nerijetko traži iskustvo. Time se, po njezinim riječima, automatski isključuje onaj tko sa svojom uslugom izlazi prvi put.

 

Markt je kazao kako novi zakon o nabavi uvodi mogućnost ekonomski najpovoljnije ponude

Do sada je, dodao je, ta ponuda uvijek bila diktirana cijenom, a po novom prijedlogu cijena više neće biti jedini i isključivi kriterij pri odabiru ponuđača.

Predsjednik vijeća Jovanović izrazio je zadovoljstvo unaprjeđenjem sustava javne nabave i u zakonodavnom i u institucionalnom smislu, no zabrinjava ga, kako je rekao, „velik broj žalbi radi žalbi“. Time bi se trebalo pozabaviti u novom zakonu o javnoj nabavi, jer su žalbe ujedno i trošak, poručio je. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox