Apple i Samsung kraljevi zarade tržišta pametnih telefona

Unatoč tome što je tržište pametnih telefona relativno mlado, a broj proizvođača raste svakog dana na njemu postoje samo dva prava konkurenta: Apple i Samsung zauzimaju 95 posto tržišta, piše tportal.hrZanimljivo je da su Apple i Samsung u četvrtom tromjesečju prošle godine držali 95 posto ukupnog tržišta pametnih telefona, pokazalo je istraživanje tvrtke Canaccord Genuity. Od toga na Apple je otpalo 80 posto zarade. Profitabilnost je svakako jedna od ključnih mjera za proizvođače i odlučujući čimbenik u tome što proizvode i koje novitete donose na tržište. Tako je HTC napravio veliki zaokret u poslovanju u pristupu lansiranja proizvoda i potakao pojavljivanje linije pametnih telefona One.

Većina tvrtki, koje se mahom oslanjaju na Googleov operativni sustav Android, pod velikim su konkurentskim pritiskom i ne pronalaze način na koji se izdvojiti iz gomile. Stoga proizvođač Blackberryja Research In Motion, HTC i Nokia i dalje gube tržišne udjele. Apple je operativnim sustavom iOS i moćnim brendom bez problema privukao vojsku kupaca - iPhone se i dalje bolje prodaje na američkom tržištu od konkurencije, a sve bolje mu ide i u Europi.

Samsung je pokazao da je korak ispred konkurencije pogonjene Androidom, velikim dijelom zahvaljujući franšizi Galaxy S. Kompanija je umješno iskoristila svoj distributivni lanac, marketing i partnerstvo s telekom operatorima da bi stvorila snažan brend, a naročito je uspješan bio Galaxy S II. (HT)

 

 

Izvor: www.tportal.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox