Apple optužen za izbjegavanje plaćanja milijardi dolara poreza

Računalni div raspolaže sa 145 milijardi dolara gotovine, ali pododbor američkog Senata tvrdi da od toga 102 milijarde drži u inozemstvu. Apple želi izbjeći plaćanje 35-postotnog poreza, jednog od najvećih u svijetu, tako što novac ne želi vratiti u SAD

 

Pododbor američkog Senata za istrage optužio je Apple da je koristio “složenu mrežu off-shore kompanija” kako bi izbjegao plaćanje milijardi dolara poreza, ali je pritom priznao da nema naznaka da je taj računalni div djelovao nelegalno.

Direktor Applea Tim Cook odgovorit će tijekom dana na optužbe pred senatskim pododborom, a u pripremljenom svjedočenju tvrtka demantira da se bavila poreznim malverzacijama. Apple ima tri podružnice u Irskoj, a Senat je priopćio da je Apple platio malo ili ništa na milijarde dolara profita u irskim podružnicama.

Apple raspolaže sa 145 milijardi dolara gotovine, ali odbor tvrdi da od toga 102 milijarde drži u inozemstvu. Apple želi izbjeći plaćanje 35-postotnog poreza, jednog od najvećih u svijetu, tako što novac ne želi vratiti u SAD.

Apple je demantirao optužbe i podsjetio da je tvrtka stvorila 600 tisuća radnih mjesta u SAD-u i platila šest milijardi dolara poreza u 2012.

 

Izvor: Profitiraj.hr

Više na: http://www.profitiraj.hr/novosti/apple-optuzen-za-izbjegavanje-placanja-...

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox