Arapska liga odbila sirijski zahtjev u vezi s promatračima

Arapska liga odbila je u nedjelju zahtjev Damaska da izmijeni prijedlog o slanju izaslanstva s 500 promatrača u Siriju, ocijenivši da bi takva izmjena radikalno utjecala na sam arapski plan za smirenje stanja u Siriji.

 

Te dopune "mijenjaju samu bit" prijedloga i "radikalno utječu na narav zadaće, a to je nadzor provedbe arapskog plana za rješenje krize u Siriji i zaštitu sirijskih civila", ističe panarapska organizacija u priopćenju. "Liga je odlučna razriješiti sirijsku krizu u arapskom okviru, kako bi se prekinulo nasilje i ubojstva te ispunili zahtjevi sirijskog naroda za promjene te političke i gospodarske reforme".

Arapska liga je u petak izvijestila da je sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem dan ranije poslao svom glavnom tajniku Nabilu al-Arabiju pismo u kojemu traži izmjenu tog plana. Liga je htjela poslati izaslanstvo od 500 promatrača iz redova organizacija za ljudska prava, medija i vojnih stručnjaka u Siriju kako bi se zajamčila sigurnost civilnog stanovništva na nemirnim područjima.

Arapska liga je u srijedu dala predsjedniku Asadu tri dana da prekine nasilje nad civilima pod prijetnjom gospodarskih sankcija, nakon što je suspendirala članstvo Sirije u Ligi. 2. studenog Damask je prihvatio arapski plan za rješenje krize, ali ga nije proveo na terenu, gdje ne posustaje represija u kojoj je od sredine ožujka ubijeno više od 3.500 ljudi, po UN-ovim podacima.

Uz potpuni prekid nasilja, plan obuhvaća dopuštenje izaslanicima i promatračima Arapske lige te arapskim i međunarodnim medijima da se slobodno kreću Sirijom kako bi se upoznali sa stanjem na terenu. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox