Austrijancima se omilio Sanader

Sanaderovo izjašnjenje želi li biti zručen Hrvatskoj čeka se do 27. prosinca, za kada je najavljeno novo saslušanje. No, austrijskom pravosuđu to ne bi odgovaralo niti će ono to vjerojatno dopustiti, zbog toga što bi Sanader, piše Novi list, mogao propjevati o aferi Hypo koja je Austriji trenutno od velike važnosti.

 

Jedna tirolska banka optužila je Sanadera za pranje novca, što baca novo svjetlo na njegovu umješanost u razno-razne kriminalne radnje. Dakle, za vjerovat je da je naš bivši premijer svoje "pipce" pustio dosta duboko, i to u različitim smjerovima.

 

Santa leda zvana "Afera Hypo"

 

Po pitanju Sanaderove umješanosti u nezakonito poslovanje Hypo banke, gotovo svaki dan se otkrivaju novi podaci. Austrijski mediji tvrde da je posredovao između te banke i slovensko-kanadskog biznismena Waltera Wolfa, protiv kojeg se u Sloveniji vodi postupak, u namjeri da se Wolfu progleda kroz prste nakon što više nije mogao otplaćivati kredit u toj banci.

Nadalje, navodno je pomogao Miroslavu Kutli, za proviziju od 800 tisuća DEM, dobiti višemilijunski kredit u Hypo banci, a dovodi ga se i u vezu s Vladimirom Zagorcem te njegovim poslovanjem s dotičnom bankom.

 

Hypo-BLB

Možda i najveći austrijski interes kad je u pitanju poslovanje ove banke, leži u prodaji hrvatske Hypo banke njemačkoj banci Bayerische Landesbank (BLB), koju se naziva dobro izvedenom prijevarom, prilikom koje su njemački porezni obveznici gotovo ostali bez četiri milijarde eura. Novi list napominje da je guverner HNB-a Željko Rohatinski bio izričito protiv ove prodaje, a Sanader ga je navodno zbog toga ucjenjivao.

 

Bilo kako bilo, austrijanci su itekako svjesno toga da bi Sanader mogao biti važan izvor informacija  zato ga vjerojatno neće htjeti pustiti. Spominje se da bi ga koruško istražno povjerenstvo u vezi Hypo banke moglo ispitati već 22. prosinca, tako da dotad čekamo i možemo samo nagađati na koga će pokazati Sanaderove ručice. (MJ)

 

Izvor: Novi list, 17. prosinac 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox