Autoceste idu u najam na 30 godina za tri milijarde eura?

Dizanje PDV-a početkom godine, lov na porezne dužnike i ukidanje božićnica i regresa očito nisu bile dovoljne mjere da se napuni državni proračun pa je Vlada odlučila da će autoceste dati u koncesiju.

 

Vlada će danas odlučiti o skorom raspisivanju natječaja za izbor savjetnika za monetizaciju hrvatskih autocesta. Odnosno, do rujna trebao bi biti pripremljen tekst međunarodnog natječaja kojim će Vlada tražiti konzultante koji bi trebali napraviti analizu i predložiti optimalno rješenje za naše autoceste, piše Večernji list

Osim savjetodavnih usluga Vlada bi, kako doznaje Večernji list, tvrtki koja pobijedi na natječaju ponudila priliku i za dodatnu zaraduCijena usluge sastojat će se od dva dijela. Fiksnog za konzultantske usluge i varijabilnog koji će biti provizija konzultantskoj kući ako sama pronađe partnera koji je spreman s Vladom potpisati koncesijski ugovor za upravljanje našim autocestama, doznaje Večernji od izvora bliskog Vladi.

Na "bubanj" će u kompletu sve dionice kojima upravljaju državne tvrtke Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) – i nerentabilne dionice na jugu te profitabilni smjer od Zagreba do granice sa Srbijom. U Vladi procjenjuju da bi se u tom poslu moglo zaraditi otprilike tri milijarde eura. To bi se dogodilo kada bi koncesionar jednokratno uplatio iznos koncesije za 30 godina u što je teško izvedivo. (HT)

 

 

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

 

 

 Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox