Aziju ne "tangiraju" Google, Facebook i Yahoo

Već smo pisali o tome kako SAD gubi položaj svjetske sile broj 1 pod naletom azijskih divova. Ista stvar se događa i na području interneta, gdje se američke kompanije, kad je azijsko tržište u pitanju, bore za opstanak, piše profitiraj.hr.

 

1. Baidu

Baidu je azijska varijanta Google-a. Drži preko 60% kineskog tržišta i oko 6% svjetskog tržišta što je u principu u rangu s Bingom. Čak 99% Kineza u nekom trenutku koristi Baidu.

2. Tencent

Riječ je o trećoj najvećoj internetskoj tvrtki koja je veća od primjerice eBaya ili Yahooa. Trenutno je najveća društvena mreža u Kini, a prihod mu donosi i prodaja virtualnih dobara i društvenih igrica. Facebook tu recimo niti ne posluje.

3. Tudou

Tudou je pokrenut pola godine prije Youtube-a, ima preko 40 milijuna videa, pregleda ga mjesečno više od 200 milijuna ljudi. Trennutno je to alat koji prikazuje premium sadržaje i zapravo je na višem nivou od svog američkog pandana.

4. USHI

Osnovan je od skupine kineskih poduzetnika i vrlo korišten u poslovnim krugovima. Zapravo je riječ o tvrtki nalin LinkedIn-u, koji jako loše posluje u Kini.

5. Taobao

Taobao je istočnjački eBay i trenutno generira 29 milijardi dolara vrijednosti robe u godini dana. eBay, s druge strane, ne posluje ni približno tako dobro na azijskom tržištu.

6. Meuitan

Meuitan je najveći Grouponov klon u Aziji. Sequoia Capitals je uložila 5 milijuna dolara u Meuitan tako da kreće osvajanje azijskog tržišta grupne kupovine.

7. MIXI

Ova društvena mreža nudi jako visoku razinu sigurnosti, a korisnici se koriste avatarima i nadimcima. Drži 80% tržišta u Japanu, posluje pozitivno i javno se trguje njegovim dionicama. Čeka se još Facebook.

8. GREE.JP

Još jedna društvena mreža, a vlasnik je najmlađi azijski milijarder i drugi najmlađi milijarder u svijetu. Gree je socijalna mreža koja je bazirana na mobitele. Korisnici svojim avatarima kupuju virtualnu robu i usluge, a tvrtka zarađuje milijarde.

 

Druga strana medalje

Twitter i Yahoo jako dobro posluju na azijskom tržištu i zapravo su jedine strane tehnološke kompanije kojima je uspjelo oduševiti Kinu i Japan. Yahoo je najpopularniji online portal u Japanu i  najpopularnija zapadnjačka tvrtka koja posluje u Aziji. (MJ)

 

Izvor: www.profitiraj.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox