AZTN: Mišljenje na prijedlog odluke HAKOM-a

Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) mišljenja je kako zaključci iz prijedloga odluke o određivanju regulatornih obveza operatorima sa značajnom tržišnom snagom na mjerodavnom tržištu maloprodaje širokopojasnog pristupa internetu, a u odnosu na utvrđeno mjerodavno tržište te procjenu postojanja značajne tržišne snage operatora, nisu u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja.

 

Agencija je takvo mišljenje donijela na zahtjev Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), a nakon uvida u prijedlog odluke, navodi se u današnjem priopćenju Agencije.

Naime, tom se odlukom ex ante uređuje tržište maloprodaje širokopojasnog pristupa internetu s naglaskom na ograničene promotivne akcije poduzetnika, budući da je HAKOM u analizi toga tržišta promotivne akcije poduzetnika prepoznao kao prepreku razvoju djelotvornog tržišnog natjecanja na tom tržištu.

Agencija je, pak, načelnog stava da vremenski ograničene promotivne akcije predstavljaju uobičajeni način promidžbe proizvoda i donose korist potrošačima te same po sebi nisu zabranjene u pravu tržišnog natjecanja.

Istodobno, budući da je krajnji cilj ex ante pristupa regulaciji tržišta uspostava jednakih uvjeta za sve operatore na mjerodavnom tržištu (eng. level playing field), Agencija smatra kako prilikom određivanja regulatornih obveza na tržištu maloprodaje širokopojasnog pristupa internetu, HAKOM u obzir treba uzeti načelo objektivnosti i proporcionalnosti. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox