Ban Ki-moon posjetio područje oko Fukushime

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je solidarnost Ujedinjenih naroda s Japanom nakon potresa, tsunamija i nuklearne katastrofe. Ban je jedan od najviših stranih dužnosnika koji je došao u blizinu centrale Fukushima Daiichi, teško stradale 11. ožujka u tsunamiju.

 

Došao sam u svoje i ime Ujedinjenih naroda izraziti solidarnost vlastima Fukushime, i posebice stradalom stanovništvu - rekao je Ban guverneru regije Yuheiju Satou. On je dodao da je nesreća te nuklearne centrale potaknula na brižljivo razmatranje poboljšanja sigurnosti. Oko 85.000 ljudi je izbjeglo iz okolice centrale nakon najteže nuklearne katastrofe poslije Černobila prije 25 godina. U pratnji supruge Ban je posjetio izbjeglički centar u kojem pet mjeseci u teškim uvjetima živi više od 300 evakuiranih iz grada Minamisoma i zone od 20 km oko centrale i zaželio im snage da izdrže te rekao da su cijeli svijet i Ujedinjeni narodi uz njih.

Guverner prefekture Fukushime je glavnog tajnika zamolio za suradnju u obnovi pokrajine Fukushime. Ban će kasnije u ponedjeljak u Tokiju razgovarati s japanskim premijerom Naotom Kanom i ministrom vanjskih poslova Takeakijem Matsumotom. Nakon Japana glavni tajnik odlazi u Južnu Koreju. (Hina/mš)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox