Ban Ki-moon upozorava Izrael na "provokaciju" s naseljima

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon optužio je u petak Izrael da provocira međunarodnu zajednicu nakon informacija o planu izgradnje novog naselja u pripojenom istočnom Jeruzalemu.

 

Glavni tajnik duboko je zabrinut neprestanim nastojanjima oko planiranja novih izraelskih naselja u okupiranom istočnom Jeruzalemu - izjavio je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky, ocjenivši "neprihvatljivim nedavni razvoj događaja" po tom pitanju i podsjetivši na apel bliskoistočnog Kvarteta da se odustane od "provokacija".

Izrael namjerava izgraditi novu četvrt u pripojenom istočnom Jeruzalemu, prvi put nakon 14 godina, koja bi obuhvatila 1700 izraelskih stanova, objavila je u petak nevladina organizacija koja se zalaže protiv naseljavanja - Mir sada.

Zakonski postupak vezan uz novu četvrt Givat Hamatos započet je. Tisuću sedamsto stanova izgradit će se na državnom zemljištu dok će još 910 stanova izgrađenih na privatnom palestinskom zemljištu u istom sektoru biti namijenjeno Palestincima iz susjedne četvrti Beit Safafa - izjavila je Hagit Ofran, jedna od čelnica Mira sada. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox